Siirtomaksu lankeaa muillekin asiakkaille

Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella aurinkopaneelikauppa käy kuumana.

Kesämökkien ja omakotitalojen lisäksi myös yritykset ja kunnat ovat alkaneet asentaa paneeleja ja näin korostaa vihreyttään.

Siinä sinänsä ei ole mitään pahaa. Aurinkopaneeleja markkinoidaan myös sillä, että näin vältytään maksamasta korkeita siirtomaksuja sähköstä.

Se on kuitenkin tainnut unohtua, että sähkön jakeluyhtiön verkkokulut eivät kuitenkaan tästä pienene.

Vain osa kesämökkejä tulee toimeen ilman sähköverkkoa. Ja kun sähköverkkoa on pidettävä yllä ja uuttakin rakennettava, jakeluyhtiön on perittävä kustannukset pääasiassa sähkön käyttömäärän mukaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että näin osan aurinkoenergian käyttäjien sähköverkkokustannuksista maksavat ne, joilla ei aurinkopaneeleja ole.

Tämä ei vielä liene kovin suuri summa, mutta kuitenkin tällä menolla se alkaa pikkuhiljaa tuntua sähkölaskussa.

Koska tyytymättömyys nykyisiin siirtomaksuihin tuntuu olevan aika yksimielistä, tuskin kukaan kaipaa siihen enää yhtään ylimääräistä.

Siirtomaksujen kurissapito vaatisi, että sähkömarkkinalakia muutettaisiin hieman enemmän asiakkaita hellemmin kohtelevaksi.

Myrskyvarma sähköverkko kuulostaa hyvältä, mutta sen rakentaminen maksaa. Tämän olemme jo sähkölaskuissamme huomanneet.

Kun rakentamisen aikataulu on lain vaatimuksesta näinkin tiukka, on jouduttu purkamaan paljon kunnossa olevia sähkölinjoja ja rakentamaan uutta joko maan alle tai siirtämään niitä uuteen paikkaan.

Ja onpa maakaapeleita vedetty jopa moneen muutaman vuoden päästä autioituvaan taloon.

Myöskään sähkökatkoista johtuvat korvaukset eivät ole kovin järkeviä. Korvausta maksetaan, vaikka asiakas ei edes tietäisi sähkökatkoa olleen.

Tämä korvaus kun ei tule taivaasta, vaan sen maksavat kaikki omassa sähkölaskussaan. Joka tarvitsee katkeamattoman sähkönsaannin, joutuu joka tapauksessa hankkimaan varavoimalaitteet.

Viranomainen määrittelee myös suurimman sallitun tuoton sähköverkolle. Valitettavasti sähköverkon omistajat ovat usein sitä mieltä, että suurin sallittu tuotto sitten myös otetaan.

Tätä voisivat valtuutetut ja kansanedustajat miettiä, kun hekin näyttävät jurputtavan kohtuuttomista siirtomaksuista. He kun itse ovat olleet luottamustehtävissään vaatimassa kovaa tuottoa omista yhtiöistään.

Onneksi meillä Savossa on vielä sähköverkot omassa omistuksessa. Näin omistajakuntien valtuutetut voivat päättää niin Savon Voiman kuin Kuopion Energiankin asiakaspolitiikasta.

Kunhan vain muistavat, mitä mieltä olivat ennen vaaleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

Vahva alue unohtaa muun Suomen kehittämisen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.