Sivukirjasto on pisara meressä

Maakunnan kulttuurin tähti himmenee. Kuopio näyttää huonoa esimerkkiä Pohjois-Savon muille kunnille, jos se sulkee sivukirjastojaan.

Kuntaliitoksia valmistelevan maakunnan pääkaupungin käytös on sopimatonta ja sivistymätöntä. Suunnitelma Kuopion kirjastoverkoston supistamisesta on outo juttu senkin takia, että kyse on valtion rahoilla ylläpidettävästä kulttuurilaitoksesta.

Minna Canthin ja muidenkin kirjailijoiden kaupunkina henkseleitään paukutteleva Kuopio aikoo sulkea Jynkän ja Särkiniemen sivukirjastot, mitä voi pitää vasta alkusoittona.

Sulkemissuunnitelmia perustellaan säästöillä, joita kustannuksia kaikessa karsiva ja lainakierteessä oleva kaupunki todella tarvitsee.

Sivukirjastojen sulkemisen vaikutus on kuitenkin vain pisara meressä.

Kaiken lisäksi se on puhallus, sillä toistaiseksi valtion tuet ovat kattaneet kirjastojen toimintakustannukset.

Faktat ovat Kuopion osalta selkeät. Ne on syytä avata kaikelle kansalle. Vuonna 2011 kunnat saivat valtiolta 55,56 euroa asukasta kohti (tänä vuonna 60,38 euroa) kirjastotoimeen käytettäväksi.

Kun Kuopion kirjaston toimintakulut olivat viime vuonna 55,55 euroa asukasta kohti, jäi valtionavusta vielä 96793 x 0,01 eli 968 euroa muihin menoihin.

Kirjasto on yksi kunnan tärkeimmistä peruspalveluista. Lähikirjasto on toimintakeskus ja sosiaalisen yhteiselon sydän. Siellä järjestetään kursseja ja tapahtumia, siellä kokoontuvat kerhot, piirit ja yhdistykset.

Koululaiset viettävät siellä iltapäiviään vanhempien ollessa töissä, yksinäiset vanhukset saavat juttuseuraa, maahanmuuttajat tukea sekä kotouttamiseen että oman kulttuurinsa ylläpitoon. Lähikirjastossa voi viettää aikaa lehtiä lukien, pelaten tai vaikka netissä surffaten.

Pohjois-Savon kunnissa ja Kuopiossa on monta Jynkän ja Särkiniemen tapaista asuinaluetta, joita uhkaa sama kohtalo, kun pää saadaan auki. Niissä asuu lapsiperheiden ohella myös iäkästä väkeä.

Heidän mahdollisuutensa käyttää kirjastopalveluja heikkenisivät olennaisesti, jos sivukirjaston ovet lukittaisiin. He eivät olisi enää tasa-arvoisessa asemassa keskustassa ja lähellä kirjastoa asuvien kanssa.

Myös asuinalueiden houkuttelevuus ja arvo laskisivat sivukirjastojen lakkauttamisen myötä. Koska kirjastojen monipuolisen toiminnan vaikuttavuuden mittaamiseksi ei vielä ole mittareita, ei kunnallisilla päätöksentekijöillä ole ohjenuoraa. He sotkeentuvat helposti lillukanvarsiin seuraamuksista tietämättä.

Kuopion kaupungilla on pääkirjaston lisäksi kymmenen sivukirjastoa ja kaksi kirjastoautoa. Kuopion poliittisten päättäjien on syytä käydä tutustumassa niihin toimintoihin, joita lähikirjastoissa jo vuosia on toteutettu, mutta joita he eivät nyt näytä tietävän olevan olemassakaan.

Ei varmasti olisi pahitteeksi, jos valmistelutyössä kuultaisiin kirjastotoimen asiantuntijoita. Jos ja kun ketsuppipullo purkautuu, onko maakunnassa aikanaan vain yksi pääkirjasto?

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Suurin linjavalinta on, kenen ehdoilla talouspolitiikkaa tehdään

Stoppi kuluttajan kyykytykselle

Suojellaanko maaseutu hengiltä?

Verenvaihdolla kohti toimivampaa eduskuntaa

Turpeentuotannosta on pidettävä kiinni

Pääsisinkö lääkäriin, onko rahaa maksaa vuokra?

Politiikka pilasi soten ja metsänhoidon

Ratkaisu löytyy kotimaasta

Maakunnan lapsiperheet uudistusta vailla

Nuorten on ryhdyttävä toimimaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.