Sote-tietoa kulttuuriin, luovuutta sote-aloille

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) käsitteli vanhustenhuoltoa kirjoituksessaan Eroon laitoskulttuurista (SS 28.6.). Hänen mukaansa riittävä henkilökunta on laadukkaan hoidon edellytys, mutta vähintään yhtä tärkeää on työntekijöiden ammattitaito ja osaaminen.

Itä-Suomen Hyvinvointivoimala-konsortiossa sairaanhoitopiiri, koulutusorganisaatiot, kaupunki ja järjestötoimijat kehittävät yhdessä uudenlaista hyvinvointiajattelua, jossa luova osaaminen integroituu sote-alojen koulutukseen, toteutukseen ja johtamiseen.

Kokemukset yhteistyön eduista ovat olleet merkittäviä: lisääntynyttä työhyvinvointia, tyytyväisempiä asiakkaita, työn vetovoimaisuuden ja tuottavuuden kasvua. Kulttuuri- ja sote-alojen yhteistyöllä on vahvistettu vaikeissa tilanteissa olevien asiakkaiden hoitoa, kuntoutusta ja osallisuuden kokemuksia.

Käytännön esimerkki monialaisesta yhteistyöstä on Parasta Pohjois-Savoon! -hanke (2019 – 2020), jossa sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä koulutetaan hyödyntämään työssään taide- ja kulttuurilähtöisiä menetelmiä sekä aikaisempien työtehtävien, ammattien ja harrastusten kautta hankittua osaamista.

Lisäksi asiakkaiden ja asukkaiden mielenkiinnon kohteet ja osaaminen huomioidaan työn suunnittelussa ja toteutuksessa. Näin työstä tulee työntekijöille mielekkäämpää, työssä viihtyminen paranee ja työn veto- ja pitovoima vahvistuu. Työntekijän hyvinvoinnilla on vaikutus asiakkaiden hyvinvointiin, ja uudenlainen työskentely parantaa myös työyhteisöiden työhyvinvointia.

Hankkeen toteutuksesta vastaavat Savon ammattiopisto (hallinnoija), Savonia-amk, Kuopion konservatorio ja Ingman Kulttuurialan ammattiopisto.

Meneillään oleva sote-uudistus on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että taide ja kulttuuri nähdään laajemmin osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.