Sovitteluun vaihtoehtoja

EU:n sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta järjesti maaliskuussa vaihtoehtoisia riidanratkaisumenetelmiä koskevan kuulemistilaisuuden.

Tilaisuuden tarkoituksena oli kuunnella eri osapuolten näkemyksiä siitä, miten direktiiviin perustuva järjestelmä toimii eri jäsenmaissa ja miten sitä tulisi kehittää.

Vapaaehtoisuuteen ja vaihtoehtoisuuteen perustuvat riidanratkaisumenetelmät ovat tärkeitä sisämarkkinoiden toiminnan kannalta, sillä ne mahdollistavat kuluttajille ja elinkeinonharjoittajille mahdollisuuden sopia erimielisyytensä ilman raskasta oikeudenkäyntiä.

Järjestelmän heikkoutena on kuitenkin ollut sen tuntemattomuus sekä se, että sovittelun lopputulos on jäänyt vain suositukseksi. Lisäksi jäsenmaiden välisen perinteisen ja sähköisen kaupan lisääntyminen on tuonut paineita direktiivin uudistamiseen esimerkiksi ryhmäkanteen ja -valituksen osalta.

Ryhmävalitus on nyt erittäin ajankohtainen myös Suomessa. Kuluttajaviraston 31.3. antaman tiedotteen mukaan rakennusyhtiö Peabia vastaan on nostettu ryhmävalitus. Ryhmävalitus on maamme ensimmäinen, vaikka mahdollisuus sen nostamiseen on ollut jo vuodesta 2007 lähtien.

Yksittäisen kuluttajan tiedot, taidot ja rohkeus eivät usein riitä siihen, että hän lähtisi vastustamaan riitatilanteissa elinkeinonharjoittajaa. Tästä syystä mahdollisuutta ryhmäkanteeseen ja -valitukseen voidaan pitää hyvänä asiana.

Voimansa yhdistävät kuluttajat säästävät rahaa ja aikaa sekä saavat toisistaan jaksamisen kannalta tärkeää vertaistukea.

Useiden meneillään olevien EU:n uudistusten tavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden toimivuutta ja edistää jäsenmaiden välistä kauppaa. Toivottavaa on, että myös jatkossa kuluttajilla ja elinkeinonharjoittajilla on useampia mahdollisuuksia sovitella erimielisyytensä.

Helppokäyttöiset, avoimet ja myös käytännössä hyvin toimivat riidanratkaisumenetelmät säästävät molempien osapuolten resursseja ja lisäävät kuluttajien luottamusta sisämarkkinoiden toimintaan.

Mitro Repo Sisämarkkina- ja kuluttajan-suojavaliokunnan jäsen Sosialistien ja demokraattien ryhmä Euroopan parlamentti

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kokoomus jekutti keskustaa

Äänestäjän vinkkilista

Saattohoito osa hyvää hoitoa

Miten pelastaa Kanttila?

Suurin linjavalinta on, kenen ehdoilla talouspolitiikkaa tehdään

Stoppi kuluttajan kyykytykselle

Suojellaanko maaseutu hengiltä?

Verenvaihdolla kohti toimivampaa eduskuntaa

Turpeentuotannosta on pidettävä kiinni

Pääsisinkö lääkäriin, onko rahaa maksaa vuokra?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.