Sovitteluun vaihtoehtoja

EU:n sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta järjesti maaliskuussa vaihtoehtoisia riidanratkaisumenetelmiä koskevan kuulemistilaisuuden.

Tilaisuuden tarkoituksena oli kuunnella eri osapuolten näkemyksiä siitä, miten direktiiviin perustuva järjestelmä toimii eri jäsenmaissa ja miten sitä tulisi kehittää.

Vapaaehtoisuuteen ja vaihtoehtoisuuteen perustuvat riidanratkaisumenetelmät ovat tärkeitä sisämarkkinoiden toiminnan kannalta, sillä ne mahdollistavat kuluttajille ja elinkeinonharjoittajille mahdollisuuden sopia erimielisyytensä ilman raskasta oikeudenkäyntiä.

Järjestelmän heikkoutena on kuitenkin ollut sen tuntemattomuus sekä se, että sovittelun lopputulos on jäänyt vain suositukseksi. Lisäksi jäsenmaiden välisen perinteisen ja sähköisen kaupan lisääntyminen on tuonut paineita direktiivin uudistamiseen esimerkiksi ryhmäkanteen ja -valituksen osalta.

Ryhmävalitus on nyt erittäin ajankohtainen myös Suomessa. Kuluttajaviraston 31.3. antaman tiedotteen mukaan rakennusyhtiö Peabia vastaan on nostettu ryhmävalitus. Ryhmävalitus on maamme ensimmäinen, vaikka mahdollisuus sen nostamiseen on ollut jo vuodesta 2007 lähtien.

Yksittäisen kuluttajan tiedot, taidot ja rohkeus eivät usein riitä siihen, että hän lähtisi vastustamaan riitatilanteissa elinkeinonharjoittajaa. Tästä syystä mahdollisuutta ryhmäkanteeseen ja -valitukseen voidaan pitää hyvänä asiana.

Voimansa yhdistävät kuluttajat säästävät rahaa ja aikaa sekä saavat toisistaan jaksamisen kannalta tärkeää vertaistukea.

Useiden meneillään olevien EU:n uudistusten tavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden toimivuutta ja edistää jäsenmaiden välistä kauppaa. Toivottavaa on, että myös jatkossa kuluttajilla ja elinkeinonharjoittajilla on useampia mahdollisuuksia sovitella erimielisyytensä.

Helppokäyttöiset, avoimet ja myös käytännössä hyvin toimivat riidanratkaisumenetelmät säästävät molempien osapuolten resursseja ja lisäävät kuluttajien luottamusta sisämarkkinoiden toimintaan.

Mitro Repo Sisämarkkina- ja kuluttajan-suojavaliokunnan jäsen Sosialistien ja demokraattien ryhmä Euroopan parlamentti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Pelastaako kasvisruokavalio maailman ilmaston?

Kuoleman kahvilassa mysteeri avautuu arkeen

YhteydetMoottoritien pullonkaulat poistettavaLiikenneturvallisuuden lisäämiseksi Kolmisopen Citymarketin rampilta eteläänpäin olisi rakennettava oma liikenneväylä Petoselle meneville, jolloin sinne menevien autojen ei tarvitsisi tulla moottoritielle lainka

Taivaan merkit

Miksi terveystietoja pitää salata?

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Vanhaa Kuopiota muistelemassaja uutta kiertelemässä

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.