Summat suhteutettuna

Ensin meille selvisi, että poliitikot lähettävät tekstiviestejä ja yrittävät vielä salata niitä kansalta. Järkytyksestä on tuskin toivuttu, kun meille kerrotaan, että vaalimainoksiin käytetty raha ei olekaan peräisin lipaskeräyksistä.

Lakimääräisten vaalirahoitusilmoitusten kiertelyssä ei ole mitään puolusteltavaa, mutta katsotaan nyt silti hieman suuruusluokkia.

Mediassa keskustellaan nyt neljän puolueen ehdokkaiden tukemiseen annetusta rahasta, 450 000 eurosta. Sillä saisi pari asuntoa Helsingistä.

Ajatus, että tällä summalla olisi ostettu niin kunnallinen kuin valtiollinenkin päätöksenteko Suomessa, on vainoharhainen.

Kuntien Eläkevakuutuksen, Kevan, tapauksen voi suhteuttaa tavallisen suomalaisperheen omaisuuteen (asunto 150 000 euroa, kesämökki, auto ja pankkitili), yhteensä 200 000 euroa. Kevan sijoitusomaisuus on 22 miljardia euroa, kelkkatehdassijoitus oli 20 miljoonaa euroa ja kelkkatehdashankkeen aloittaneen Nova Groupin jakama vaaliraha yhteensä 145 000 euroa.

Suhteutettuna keskituloisen suomalaisperheen 200 000 euron omaisuuteen, kelkkatehdassijoitus vastaa 182 euroa ja Nova Groupin koko vaalitukea jaettuna kolmelle puolueelle 1 euroa 32 senttiä (sic!). Tämä ei tietenkään todista mitään mahdollisista sopimattomista kytkennöistä, eikä tee sellaisia hyväksyttäväksi. Mutta panisitko sinä kotisi likoon saadaksesi jäätelötikun, edes näin helteellä?

Ylen Ykkösen aamun peilissä 'tutkija' kritisoi Patrian lahjoitusta kokoomukselle: "...on erityisen kyseenalaista että poliitikot pääsevät valtionyhtiössä jakamaan veronmaksajien rahaa itselleen". Patrian johdossa tai hallituksessa ei ole ainoatakaan poliitikkoa.

Neuvottelukunnan yhdestätoista jäsenestä viisi on kansanedustajia, jotka edustavat neljää eri puoluetta. Neuvottelukunta ei päätä yrityksessä mistään, eikä hallituskaan päätä 6 000 euron lahjoituksesta Patriassa, jonka liikevaihto ja tase ylittävät 500 miljoonaa euroa.

Matti Jantunen tutkimusprofessori Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Omalääkäri – paras lääkäri

Kohtuudella ja kotimaista

MetsästysSyöttisorsia ruokitaan ja sitten lahdataanSorsien syöttäminen ja syöttipaikalle metsästyksen nimissä teurastaminen on ikävää ja hyvin yleisesti harjoitettua metsästyksen alakulttuuria. ”Riistanhoidon” nimissä houkutellaan viattomat eläimet ruokail

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.