Suomeen saatava vanhusasiainvaltuutettu

Suomen valtaapitävät ja hyvinvoivat ovat unohtaneet lähihistorian tapahtumat ja ne ihmiset, jotka Suomen ovat kartalle nostaneet.

Suomi on tilastojen ja tutkijoiden luvattu maa. Olisikin nyt hyvä nähdä tutkittua tietoa näiden maan hiljaisten, paljon nähneiden ja kokeneiden kodeissaan asuvien ikäihmisten asumisen onnesta, ongelmista ja myös heidän itselleen, omaisille ja yhteiskunnallekin aiheuttamista vaaratilanteista, kuten katoamisista.

Tuettu asuminen kotona kuulostaa ajatuksena hienolta ja hurskaalta, mutta todellisuus on toista maata, tietävät hyvinvointi- tai kotipalvelussa työtään tekevät. Käytännössä on todella paljon ongelmia ja läheltä piti -tilanteita.

Hyvä uutinen on se, että on sekä kansalaisvelvollisuus että mahdollisuus tehdä huoli-ilmoitus heitteille jääneestä tai jätetystä vanhuksesta kuntien sosiaalityöntekijöille.

Ei se riitä, että kotipalvelun työntekijä käväisee vanhuksen kotona sanomassa päivää ja näkemiin.

Lääkehuollon lisäksi on huolehdittava säännöllisestä ruokailusta, henkilökohtaisesta hygieniasta ja kodin siisteydestä. Kymmenen minuuttia ei ole tähän riittävä aika.

Suomi tarvitsee vanhusasiainvaltuutetun, joka virkansa puolesta asiantuntevasti ja puolueettomasti ajaa ja valvoo vanhusväestön asioita ja oikeuksia sekä huolehtii todellisen hoivapalvelun tasavertaista toteutumista maassamme.

Aloite ”Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen” on avattu netissä osoitteessa Kansalaisaloite.fi päiväyksellä 1.4.2018.

Eduskuntavaalit ovat lähestymässä. Todennäköisesti saamme jälleen kuulla lupauksia vanhusten hyvästä huolenpidosta ja hoivapalveluiden kattavuudesta.

Tulevien ehdokkaiden olisikin hyvä tutustua ruohonjuuritasolla siihen, kuinka laadukkaasti ja yhdenvertaisesti vanhusten kotihoito maassamme toteutuu.

Marjatta Kanth-Ruusunen

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Islannin ihme Suomeenkin - ruvetaan olemaan läsnä lapsille

Laajennukselle ei tilausta

Miksi Juankosken koulut tarvitaan?

Rohkeasti rahaa brändien rakentamiseen

Herätys Kauppakadulle

Unohdetut kipupisteet

Ympäristöntuhontaa verovaroin

Hyssyttelyn aika on ohi Siilinjärvellä

Älä anna tulorekisterin yllättää

Jatkuva turvallisuusongelma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.