Suomessa kuollaan virheisiin

Suomessa kuolee hoitovirheisiin yli 1 700 henkilöä vuodessa. Tämä on kolminkertainen määrä maantieliikenteessä kuolleisiin verrattuna.

Viime vuonna kaupallisessa lentoliikenteessä ei Suomessa ole kuollut yhtään henkilöä. Olisiko mahdollista käyttää ilmailun oppeja myös hoitoalalla?

Syyllisten etsimisen sijaan lentoalalla keskitytään ennakointiin. Samoin hoitoalalla tulee keskittyä hoitovirheiden kautta saadun tiedon valjastamiseen systemaattisesti toiminnan kehittämiseen.

Samalla lailla kuin ilmailussa, laatua ja hoitovirheitä tutkivien vastuuhenkilöiden on oltava täysin itsenäisiä eikä operatiivisen johdon alaisia.

Nyt ollaan rakentamassa Suomeen kokonaan uudenlaista tervey­denhoidon organisaatiomallia. Toivon, että mallia laatiessaan päättäjät ottaisivat enemmän huomioon toiminnan laadun kehittämisen.

Täydellistä turvallisuutta tuskin koskaan pystytään saavuttamaan. Kysymys on lopultakin siitä, millä tavalla virheitä pystytään minimoimaan ja millä tavalla virheistä pystytään oppimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Puheista tekoihin

Tehokkaita lataus-pisteitä tarvitaan

Intohimojen maaseutu

Luonnonsuojelu ei ole metsätuhojen syy

Toveria ei jätetä politiikassakaan

Kuka kasvattaa lapsesi?

Potilas usein turvaton

Sotilaat testaavat, me maksamme

Luonnollinen bioydinvoima on jo arkipäivää

Työllisyysaste ei nouse sormia napsauttamalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.