Suomessa laaja hyväksyntä veronkorotuksille?

Monien ammattialojen ansiotasoa on tarpeen nostaa, mutta on myös tiedostettava, että se on rahoitettava jollain. Puoluekenttä vaatii kansan syvien rivien tuella hoitajamitoituksen korottamista laskennalliseen 0,7:n tasoon, mikä tarkoittanee kansan vahvaa hyväksyntää veronkorotuksille.

Vaikka rahoituspohja olisi kohdallaan, se ei vielä takaa suotuisaa lopputulosta, sillä maan äärioikeisto ajaa yhä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, jossa vain kotoisenväriset ihmiset ovat Suomeen kelvollisia ja korostetaan, että maahanmuutto on liian kallista. Vaan kuinka kalliiksi se tuleekaan, jos emme saa riittävästi työvoimaa koulutettavaksi aloille, joissa työvoimapula on arkipäivää?

Ammattiliitto Super julistaa kiivaasti, että naisvaltaisella hoivasektorilla on pieniin palkkoihin kyllästyneitä, toisiin tehtäviin siirtyneitä hoitajia, jotka mieluusti palaavat hoitotöihin, kunhan ansiotaso nousee. Totta toinen puoli, mutta parempi tilikään ei tuo takaisin niitä, jotka hoivasektorin monet ylikuormitustekijät ovat ajaneet alalta pois. Esimerkiksi lukuisat lähihoitajat jatkokouluttautuvat muihin ammattinimikkeisiin, jolloin he ovat laskennallisesti mukana niin lähi- kuin sairaanhoitajien määrässä.

Edellinen hallitus loi ontuvan aktiivimallin, jonka perimmäinen tarkoitus oli vastata työvoimapulan haasteeseen ja työttömien työkyvyn ylläpitämiseen. Se oli taloudellisesti maltillinen resursointi, mutta myös alueellisesti ihmisiä eriarvoistava. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aktiivimallin paras viesti oli siinä, että meillä on työvoimareservissä käyttämättömiä voimavaroja, jotka tulee saada käyttöön. Tämä ei suomalaisille sopinut, ja se loi nosteen entiselle oppositiolle, jossa punavihreä vasemmisto ja äärioikeisto ovat yhteisrintamassa. Uusi Antti Rinteen (sd.) hallitus on luvannut romuttaa edelliset uudistukset. Odotan mielenkiinnolla, kuinka ilmainen lounas kaikille toteutetaan.

Hoitajamitoituksen nosto vaatii kunnilta runsasta lisärahoitusta. Ansiotason nostolla saatetaan voida rekrytoida alalle uusia tekijöitä, jos soveltuvia on saatavana. Ilman runsasta maahanmuuttoa meillä ei ole mitään mahdollisuuksia vastata työvoimatarpeeseen. Edes maahanmuutto ei ole nopea ratkaisu, sillä hoitajien kouluttaminen ottaa aikansa.

Hoiva-alalla perushoidon tulee olla kivijalka, jolle kaikki muu rakentuu. Opetushallitus on lähtenyt järjenvastaisesti lyhentämään esimerkiksi lähihoitajakoulutuksia. Nyt rimaa hipoen valmistuvien lähihoitajien määrä on kasvanut ja moni työllistää itsensä keikkafirmojen kautta. Päivän työ eri paikoissa tulee hoidettua, mutta kokonaisvastuu jää pienevän massan harteille.

Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että esimerkiksi vanhusten hoivapaikkojen määrä laskee huomattavasti, jolloin kotonaan asuu yhä enemmän laitospaikan tarpeessa olevia ihmisiä, joita kotihoidonkaan resurssit eivät kykene hoitamaan.

Attendon kaltaiset hoivajätit ovat jo haistaneet mahdollisuuden rahastaa kuntia vaatimalla lisärahaa palvelujen tuottamiseen, vaikka ovat suoltaneet vuosikymmenet osinkoina miljarditulosta ruokkimalla hoivakotien asukkaat muutaman kalan ja leivän kristillisellä ihmeellä. Onneksemme palvelujen tuottajissa on myös asianmukaisia toimijoita, mutta henkilöstövajeen täyttäminen vaatii uusia ihmeitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.