Suomi hyötyy EU:n 750 miljardin jälleenrakennusrahastosta

On todennäköistä että EU-komission ehdottama, Saksan ja Ranskan tukema 750 miljardin jälleenrakennusrahasto hyväksytään pienin viilauksin 1. heinäkuuta alkaneella Saksan EU-puheenjohtajakaudella.

EU-neuvoston oikeudellinen palvelu katsoo, että perussopimukset mahdollistavat komission ehdottoman elpymisrahaston kaltaisen mekanismin perustamisen. Väline ei kuitenkaan saa johtaa EU:n yhteisen budjetin epätasapainoon. ( Helsingin Sanomat 2.7.)

Suomen hallitus on suhtautunut rahastoon varovaisen myönteisesti, mutta toivoo 750 miljardin rahaston koon pienentämistä, lyhyempiä laina-aikoja ja summan suurempaa painottamista lainoihin.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) korostaa yhteisen elvytyksen tarvetta. Hänen mukaansa ei riitä, että jäsenmaat elvyttävät kansallisesti. Vanhanen on sitä mieltä, että Suomen hyvinvoinnin kannalta on avainasemassa, että tärkeimmät kauppakumppanimme elpyvät taloudellisesti kaikkien kanssa tehdystä yhteistyöstä. ( Uusi Suomi 9.6.)

Jälleenrakennusrahasto on tärkeä koronan jälkeisessä elvyttämisessä, mutta myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. EU voi ohjata rahat esimerkiksi vihreään talouteen ja digitalisaatioon. Kansallisesti elvytettäessä varat saattavat mennä olemassa olevien rakenteiden säilyttämiseen ja ilmastonmuutoksen torjunta jää sivurooliin. EU:n yhteisillä toimilla voidaan estää taloudellisen kriisin kärjistyminen, suurtyöttömyys, vahvistaa EU:ta rauhan projektina ja edistää sen vaikutusvaltaa maailmanpolitiikassa.

Ulkomaankauppa on tärkeä Suomen kaltaiselle pienelle avoimelle markkinataloudelle. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan vuonna 2019 osuus Suomen tavaraviennistä EU-maihin oli lähes 60 prosenttia.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde toivoo, että EU-maat pääsevät nopeasti sopuun komission esittämästä 750 miljardin euron koronarahoituspaketista. Hänen mielestään valtaosan elvytysrahasta pitäisi olla tukia. (HS 27.6.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Valta valuu EU-kolonialisteille

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.