Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Puheenvuoro (SS 8.2.) oli tosi hyvä puoluetaustaltaan erilaisten ammattilaisten kannanotto.

On olemassa myös pienimuotoista aluepolitiikkaa näissä ”suurkaupungeissa”. Pakko ottaa esimerkiksi Kuopio. On Mualiman Napa torilla. Tältä navalta sivummalla sijaitsevat esimerkiksi Karttula, Vehmersalmi, Maaninka, Juankoski ja tietenkin Tahkovuori, Nilsiä. Kuopion Tahkovuori.

Entä miten muistetaan näitä entisiä kuntia ja kaupunkeja? Toki paikallislehdissä mainitaan. Uusi tori, uusia katuja ja muu sellainen maksaa satoja tuhansia. Entä kaupungin sivutaajamien tuominen esille esimerkiksi työpaikkavaltaisen pienteollisuuden osalta? En ole nähnyt. Työvoimaa varmaan löytyisi. Rohkeus puuttuu, vai onko vain suuri kaunista? Lisäksi maaseudulla asutaan edullisesti, ei halvalla.

Tulevaisuus. Onko kaikkien aktiviteettien sijaittava juuri siinä ydinalueella? Muutama kilometri uimahalliin vaikka Syväniemelle. Karttulastakin on lyhyt matka. Kuopio on myös maitomaaseutua. Mullikoita kasvaa siinä sivussa.

Valitettavasti Suomen täysin asuttavana pitämistä eivät tue kaikki ihmiset eivätkä puolueet. Suomi on maa, joka elää maasta kasvavista puista, maan alla olevista mineraaleista. Vienti pohjautuu siihen. Oma maataloustuotanto on myös tärkeä.

Muistetaan tämä. Ostetaan vähemmän niitä härpäkkeitä, jotka on tuotettu Indokiinan takaosissa lapsityövoimalla. Ei tämä auta heitä yhtään. Länsimainen teollisuus hyötyy.

Tarvitaan kunnon kulkuväylät, tiet. Siitä hyötyvät ihmiset, voi käydä töissä myös edempää, silti asua halvemmalla, luonnon lähellä. Koulu on lähellä, terveyspalvelut, kauppa.

Me ihmiset päätämme, mitä palveluja käytämme. Toivottavasti nykyistä kyläkauppatukea ei tarvitse laajentaa entisten taajamien, kirkonkylätaajamien kauppojen tueksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Väärä yhtiömuoto?

Hengittäminenkö helppoa?

Koronaviruksella laaja tartuntaketju

Kesäjuhlat vaarassa jäädä pitämättä

Työmatkapyöräilyä kannattaa lisätä Kuopiossakin

Rakkaalla lapsella...”Kummastelija” ihmetteli usean nimen käyttöä Kuopion Puijon selänteen läntisestä alueesta (SS 21.3.).

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.