Suomi-laiva ajelehtii vailla suuntaa

On tullut taas todistetuksi, että ilman demareita maassa asiat eivät toimi. Kun Antti Rinteen (sd.) porukka jäi hallituksen ulkopuolelle, alkoi välittömästi kampanja hallituksen kaatamiseksi. Poliittisten keinojen ohella demarit ovat valjastaneet SAK:n jarruttamaan kaikkia hallituksen toimia. Juha Sipilää (kesk.) käy sääliksi. Komentosillalle ”hirtetty” kapteeni ei kykene ohjaamaan laivaansa.

Hallituksen onnistumisen esteet ovat toki paljolti myös sen omaa syytä. Rajut, heikoimpaan kansanosaan kohdistuneet leikkaukset pudottivat ”kolmen koplan” uskottavuuden hoitaa maan asioita. Työttömät, opiskelijat tai muutoin vähävaraiset kokivat velvollisuudekseen lakkomarsseihin ja muihinkin mielenilmauksiin osallistumisen.

Perussuomalaisten kannatuksesta puolet on haihtunut taivaan tuuliin. Kun Timo Soinin (ps.) ministerikaudella maahanmuutto-ongelmat ovat moninkertaistuneet ja Euroopan Unionin yhteiset taloudelliset vastuutkin kasvaneet Suomen osalta, ulkoministeri harvoin viihtyy televisiotenteissä altavastaajan jakkaralla, vaan nimittää tehtävään kenet helpoiten kiinni saa. Soinia olisi kohtuutonta syyttää, ellei hän kaikista poliitikoista eniten olisi vaalien alla uhonnut juuri Kreikan avustamisella ja maahanmuuttovastaisuudellaan.

Kokoomusta eivät köyhän kansan elämisen edellytykset näytä kovasti huolestuttavan. Kohtuuttomien eläkkeiden, ansioiden ja muiden palkkioiden tiukempi verotus ajaisi muka rikkaat pois maasta. Monet heistä tosin nytkin todistetusti ohjailevat varojaan veroparatiiseihin. Ahneudella ei näytä olevan ylärajaa. Alexander Stubbin (kok.) joukoissa on toki kohtuullisuuteen tyytyviäkin puoluetovereita.

Keskustan ajelehtiminen kokoomuksen vanavedessä esimerkiksi alkoholilainsäädännön uudistamispuuhissa hirvittää. Alkiolaiseen raittiuskäsitteeseen näihin saakka nojannut puolue on viime aikoina reivannut linjaansa panimoherrojen mieliksi alkoholin kulutuksen kasvua ja myynnin lisäämistä viitoittavaan suuntaan. Terveysalan johtavat asiantuntijat huolestuneina muistuttavat, että jo nykyisillään alkoholihaitat aiheuttavat köyhtyvälle kansallemme mielettömiä kustannuksia.

Juhani Happonen

Opettaja-toimittaja

Kuopio

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Verenvaihdolla kohti toimivampaa eduskuntaa

Turpeentuotannosta on pidettävä kiinni

Pääsisinkö lääkäriin, onko rahaa maksaa vuokra?

Politiikka pilasi soten ja metsänhoidon

Ratkaisu löytyy kotimaasta

Maakunnan lapsiperheet uudistusta vailla

Nuorten on ryhdyttävä toimimaan

Hakkuukeskustelussa päästävä pintaa syvemmälle

Perheen tuki kannattaa aina

Huonosti tiedotettu muutos

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.