Suomi tarvitsee kansallisen, monen toimijan työllisyysviikon

Pohjois-Savossa toteutettu Nuoret Duuniin 2017 -hanke (2015–2017) tavoitteli alle 30-vuotiaiden nopeaa työllistymistä avoimille työmarkkinoille, vahvempaa siirtymää yrittäjyyteen ja parempaa uraohjautuvuutta.

Tavoitteeksi tuli nuorisotyöttömyyden puolittaminen, mikä velvoitti sen mukaisiin kunta-, alue- ja maakuntatasoille skaalattaviin toimiin.

Oleellista oli ymmärtää kaikki organisaatiot mahdollisina työllisyystoimijoina ja pyrkiä yhteisen toiminnan kautta siiloajattelun murtamiseen ja muuttuvaan toimintakulttuuriin.

Syntyi käsite yhteisötoimet, jolla tarkoitan laajalla toimijajoukolla toteutettuja työllisyyttä, yrittäjyyttä ja uraohjautuvuutta lisääviä konkreettisia tekoja.

Yhteisötoimet edellyttävät aktiivista toimijaverkostoa ja vahvaa viestintää.

Toiminnassa olivat mukana muun muassa pohjoissavolaiset kunnat, keskeiset yrittäjä- ja työnantajajärjestöt, työntekijäjärjestöt, toisen asteen oppilaitokset, rekrytointiyrityksiä, TE-toimisto, pohjoissavolaista mediaa sekä satoja muita organisaatioita.

Viestintää tehtiin monikanavaisesti ja pääosin verkoston viestintäväylissä. Sen näkyvyyttä kasvattivat alueella tunnetut hankekummit ja suojelija.

2,5-vuotisen hankkeen aikana 1 014 asiakkaasta 588 työllistyi avoimille työmarkkinoille, osa aloitti opinnot tai yrittäjyyden ja työttömäksi jäi 17 prosenttia.

Maakunnan nuorisotyöttömyys pieneni elokuusta 2015 toukokuuhun 2017 26 prosenttia.

Yhteisötoimien vaikutus hankkeen tuloksiin oli iso ja vaikuttavuuteen keskeisin. Yhteisötoimista suurimpien, Työllisyysviikon sekä Megatärskyjen suunnittelussa ja toteutuksessa oli mukana satoja organisaatiota.

Viikon aikana jokaisessa pohjoissavolaisessa kunnassa järjestettiin työllisyyttä, yrittäjyyttä ja uraohjausta parantaneita toimia. Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa järjestetyillä Megatärskyillä kävi 10 000 vierasta, joista yli 2 000 sai työhaastattelukutsun.

Suomessa tulee ponnistella työllisyyden toimintakulttuurin muuttamiseksi muun muassa aktivoimalla yhteisötoimia, piileviä työmahdollisuuksia ja moninaista yrittäjyyttä.

Pelkästään piileviä työmahdollisuuksia oli Sitran arvion mukaan vuonna 2015 noin 300 000.

Tulisiko Suomessa olla kansallinen Työllisyysviikko, joka mahdollistaisi tuhansien organisaatioiden samanaikaiset ja -suuntaiset työllisyyttä, yrittäjyyttä ja uraohjautuvuutta edistävät matalakynnyksiset toimet?

Hankkeen ulkoinen evaluaatio esitti, että Työllisyysviikko tulisi skaalata kansalliselle tasolle. Viikon pääinnostajan tulisi olla yleistä arvostusta nauttiva valtiollinen toimija tai henkilö.

Olisi aika katsoa yhteiskunnan ytimeen, työllisyyteen, ja tehdä napakka vastaisku massatyöttömyydelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.