Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Valitetaan, että suomalainen sisu ja yrittämisen meininki on kadonnut. Paljon siinä on perää.

Suomeen tarvitaan ryhtiliike, olipa se sitten poliittinen puolue tai jossain muussa muodossa, vaikkapa kansanedustajien puolueista riippumaton liike.

Liian moni suomalainen on lepsusti heittäytynyt nauttimaan subjektiivisista oikeuksista ja laajemminkin tulonsiirroista, kuten Kalle Päätalo sanoi, kunnan jauhoista. On liian helppo jäädä ansiosidonnaiselle, vaikka saisi töitä. Kannustinloukku kyllä on syytä purkaa.

Kukkahattumeininki on vallalla, pitää asioita katsoa järjen valossa, ei tunteiden. Yle, joka vielä edellisen hallituksen aikaan oli kiivas hallituksen vastustaja, ajaa nyt hallituksen agendaa.

Otetaanpa esimerkiksi vaikka Ylen gallup, jossa kysyttiin, pitääkö elvyttää vai leikata. Kolmannesta vaihtoehdosta, verojen korotuksesta ei edes kysytty, sehän olisi sotkenut halutun tuloksen. Leikkauskohteiksi oli tarkoitushakuisesti valittu sopivia.

Toinen esimerkki: miksi ihmeessä vastustaa maahanmuuttoa, kun meillä poistuu työelämästä 100 000 ihmisen vuosiluokkia ja tulee tilalle 60 000, joista niistäkin on löysä tulonsiirtopolitiikka osan karsinut pois, varsinkin nuorista 18–25-vuotiaista? Maahanmuuttajia tarvitaan.

Opiskeluajat ovat hirmuisen pitkiä johtuen siitä, että tulonsiirrot opiskelijoille ovat niin korkeita, että kannattaa viettää rilluvuosia opiskelun lomassa.

Työelämän moraali on lepsua. Ennen tehtiin töitä, nyt valitetaan työn raskautta, vaikka työ on valtavasti keventynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Navigaattorit ajattavat harhaan myös Ranta-Toivalassa

Elpymisrahaa velkaantuneille maille

Uusien osaamista tarkastettava

Puuvoima vahvistaa johtoaan

Nykyinen ansiosidonnainen päiväraha syrjii nuoria

Kiintymyssuhde – vauvan tärkeä voimavara

Tasa-arvoako vai suoranaista syrjintää?

Turve vastaan kivihiili

Materialistinen maailma ei ohjeista piittaa

Asuntorakentamista ohjattava, myös julkista tuotantoa tarvitaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.