Super-Tahkon kohtalo

Maakuntavaltuuston jäsen Sakari Pentikäinen kommentoi tällä sivulla (SS 08.07.) SuperTahko-hankkeen taloudellisia vaikutuksia mm. seuraavasti: "Hankkeen Nilsiälle tuoma rikkaus on teoreettista utopiaa."

Maakuntaliitto osallistui hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin ja taloudellisia toteuttamisedellytyksiä koskevien selvitysten rahoitukseen. Talousselvityksen mukaan hanke saa aikaan maakunnassa keskimäärin yli 1,9 prosentin vuosittaisen bruttokansantuotteen kasvun vuosien 2005 ja 2028 välisenä aikana.

Eppäillä soppii, ettei maakuntastrategiastakin päättämässä ollut Pentikäinen ole valitettavasti kyseiseen raporttiin tutustunut.

Hankeyhtiönä olemme luottaneet maakuntakaavoituksen etenevän maakuntajohtajien (Antti Mykkänen, Jussi Huttunen) antamien lupausten ja toimenpide-ehdotusten mukaisesti. Maakuntakaavaehdotus ei ole näiden puheiden mukainen.

Lähetimme maakuntavaltuutetuille 1.6. kirjeen ja tiedustelimme, millä edellytyksillä hanke voidaan maakuntakaavassa huomioida. Tähän emme ole maakuntaliiton virkamiehiltä selkeää vastausta saaneet.

Nilsiän kaupunginvaltuuston kokouksessa (15.6.) pitämässään puheenvuorossa Pentikäinen piti kirjeen lähettämistä "lapsellisena tekona", eikä annettuihin lupauksiin hänen mielestään voida vedota. Toivottavasti hänen vastuu on kuulijalla -näkemyksensä ei edusta laajemmin maakuntavaltuutettujen kantaa.

SuperTahkon myötä Kuopion kupeelle syntyisi tulevan 20 - 30 vuoden aikana vuoristokaupunki, jossa pysyvä, osa-aikainen ja vapaa-ajan asuminen yhdistyisivät ekologisella ja muutenkin edistyksellisellä tavalla. Aluerakentamishankkeiden vetureina toimivat yleensä kaupungit, ja toivottavasti sellainen löytyy myös tähän hankkeeseen.

Maakuntaliiton toimenpiteet johtavana kehitys- ja kaavoitusviranomaisena ovat suurten hankkeiden kannalta ratkaisevia.

Olemme pyytäneet liitolta toistamiseen yksilöityä vastausta perusteluineen, halutaanko hankkeen jatkokehitys mahdollistaa vai ei? Mikäli kaavoitus ei hankkeen jatkamista mahdollista, on turha yrittää edetä maanhankinnan, rahoituksen ja ympäristöluvituksenkaan osalta.

Veneilijänä olen kuitenkin hyvilläni siitä, että kaavaehdotuksessa on huomioitu Leppävirta - Suonenjoki-kanava, vaikka tuskinpa siitä itse ehdin elinaikanani nauttimaan.

Jussi Kammonen Toimitusjohtaja Tahko Development Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Isyys on aikuisena olemisen mallintamista

Heikoimmat tarvitsevat apua

Halunan kylätupa ja muita tarpeellisia hankkeita

Suomea ei vaivaa työvoimapula

Eivätkö kaikki tarvitse ravintoa ja päiväaikaista suojaa?

Viinakortti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.