Suurten valintojen aika on edessä

Ikävä tosiasia on, että viimeisten parin vuosikymmenen aikana Suomi, kuten maamme käsitämme autonomian ajan sekä itsenäisyyden historian kontekstissa, lipui otteestamme pois.

Olemme kahden kapitalistisen ja vahvasti sotilaallisen vallan – Venäjän ja Yhdysvaltojen – paineen keskellä, ja tämä on näkynyt jo pitkään muun muassa Nato-pohdinnoissa.

Suurten aatteellisten valintojen aika on käsillä: kumman suurvallan aatteellisen ilmapiirin aiomme lopullisesti ottaa omaksemme ja kumman maan aiomme hyväksyä niin sanotusti pomoksemme ja myös tulevien sukupolvien pomoksi.

Henkilökohtainen mielipiteeni on valita Yhdysvallat, sillä sekin vähä älyllinen ja tieteellinen edistys sekä kulttuurialan kehitys, jota Suomessa on tapahtunut, on tarjottu meren toiselta puolen. Suomalaisia korkeasti koulutettuja huippuosaajia on myös muuttanut Yhdysvaltoihin suuri määrä siitä yksinkertaisesta syystä, että pienetkin työmahdollisuudet maassa avaavat koville tekijöille nopeasti uusia urasuuntia.

Venäläisten kanssa halutaan kovasti käydä kauppaa, mutta rahanahneus on vienyt kaiken järjen. Tästä syystä esimerkiksi strategisesti sijoittuneiden maa-alueiden omistajavaihdoksissa on noussut esille moraalisia ja poliittisia ongelmia.

Maamme myytiin aikoja sitten pala palalta eniten tarjoaville, ja epätodennäköistä on, että enää tässä vaiheessa suomalaiset löytäisivät itsestään voimaa ja syvälle juurtuneita syitä ottaa asioita takaisin haltuunsa.

Tahdommeko siis virallisesti olla Yhdysvaltojen ”kaukaisen lisäosavaltion kansalaisia” vai Venäjän ”läntisen tukikohdan maaorjia”?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vapautemme kunniaksi

Järjestöt ja yhdistykset kuntien kumppaneiksi

Työsarkaa riittää

Hämmästyttävä takaisku

Myynnin verotus tasaamaan alueellisia eroja

Pelattava parempiaan vastaan

Eri mieltä, vaikka en ymmärrä

Tehottomuus piiloon?

Perustelut veronkorotuksiin ontuvat pahasti

Runsaasti hyötyjä saatavilla, mutta myymään ei pidä lähteä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.