Suurtyöttömyyden uhrit ovat joutuneet eriarvoiseen asemaan

Suomeen on pesiytynyt jo parikymmentä vuotta vaivannut suurtyöttömyys. Sen poistamiseen ei ole löytynyt keinoja. Työttömiä on ollut virallisten tilastojen mukaan 300000, mutta kun työssä oleviksi on laskettu myös kaikki pätkätyöllistetyt, niin todellisuudessa työtä vailla on ollut ainakin puoli miljoonaa.

Viime aikoina työpaikkoja on avautunut, ja virallinen arvio on nyt kaksisataatuhatta. Pientä piristymistä on siis tapahtunut, mutta se ei ole kuitenkaan täysin korvannut vuoden 2008 taantuman aiheuttamia menetyksiä.

Työttömyys on tuonut yhteiskuntaan aivan uuden piirteen, ihmisten eriarvoisuuden. Kun työttömiä on tutkittu, heissä on todettu paljon huonokuntoisia, mikä on johtanut kautta maan laajaan kuntoutukseen.

Tässä vaiheessa on tehty karkea virhe: kuntoutukseen on määrätty myös suuri joukko täysin työkykyisiä ammatti-ihmisiä. He joutuvat tekemään kuntoutuksessa omaa ammattityötään, johon he ovat hankkineet erikoisosaamisen pitkäaikaisilla opinnoilla. He eivät kuitenkaan saaneet työn tuloksia itselleen, vaan ammattilaiselta on otettu koulutuksen nimissä pois jopa parin vuoden työtulot ja siirretty ne valtion, kuntien sekä yritysten käyttöön. Tekijälle on toki jäänyt yhdeksän euroa päivältä.

Tulonsiirtojen uhriksi joutuneita työläisiä on ollut noin 100 000 ja siirrettyjä tuloja useita miljoonia. Long Play -verkkojulkaisu on tutkinut asiaa. Koulutustehtävä ja työntekijäin ohjaus on annettu työvoimaviranomaisille. Mikäli työntekijä ei alistu koulutukseen, hän menettää merkittävän osan saamastaan yhteiskunnan tuesta.

Eräs pitkäaikaistyötön teki koulutuksessaan omaa ammattityötään pari vuotta. Hän siirsi eri virastojen tiedostoja paperimapeista tietokonesäilytykseen. Tätä työtä hän teki Joensuussa, Oulun yliopistossa ja Sastamalassa, yhteensä parisen vuotta. Toinen pätevä konemies suoritti erään seurakunnan haudankaivutyöt kahtena kesänä peräkkäin, hänkin yhdeksän euron päiväkorvauksella.

Nyt on tehty päätös, että kaikkien ihmisten terveystiedot otetaan tietokoneelle. Työn laajuutta on vaikea arvioida, mutta työntekijöitä tarvitaan paljon. Kun kerran tähän mennessä arkistojen digitointia on teetetty ilmaistyönä, sama käytäntö saattaa hyvinkin jatkua.

Hallitusvallan suhtautuminen tapahtuneeseen herättää ihmettelyä. Nykyisen käytännön mahdollistaa laki. Sen on eri puolueita edustava eduskunta hyväksynyt, eikä yksikään puolue ole halukas sitä purkamaan. Hallitusvalta ei halua enää salata ihmisten eriarvoisuutta, vaan se on lakitekstillä vahvistettu.

Lakiasiantuntijat eivät kuitenkaan menettelyä hyväksy. Juukalainen lakimies Sakari Timonen on yrittänyt saada tehtyihin päätöksiin muutoksia, toistaiseksi kuitenkaan onnistumatta. Suuret kansalaismielenosoituksetkaan eivät ole tuoneet työttömille toivottua apua. On syntynyt ongelma, joka on saatava ratkaistuksi, jotta normaali yhteiselämä voi jatkua.

Välinpitämättömyyden syitä selviteltäessä on todettava, että ne ovat kotitekoisia. Mikäli siirryttäisiin kotimaiseen uusiutuvaan energiaan, oltaisiin oikealla tiellä: saataisiin jo satatuhatta uutta työpaikkaa ja vapauduttaisiin velkasidonnaisuudesta, sillä ostamme toisen puolen käyttämästämme energiasta. Perussyy piilee omassa peräkamarissamme. Sen pojat hallinnoivat fossiilisen energian kauppaa eivätkä halua siitä luopua, ja valtiovalta tukee heitä ainakin toistaiseksi.

Erkki Raudaskoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Onko nimesi Pyrrö?

Ystävä on päivänsä ansainnut

Kilpailutus toistuu liian tiheään ja halvin tarjoaja on vahvoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.