Synkeistä vuosista sittenkin selvitys?

Vihdoin on alettu avoimemmin keskustella suomalaisten kohtaloista Josif Stalinin ajalla 80 vuotta sitten Neuvostoliitossa. Keskustelun merkittävänä avaajana on ollut Helsingin Sanomien toimittaja Unto Hämäläinen, joka on vedonnut presidentti Sauli Niinistöön ja pääministeri Antti Rinteeseen (sd.) suomalaisuhrien kohtaloiden selvittämiseksi.

Molemmat päämiehemme ovat vastanneet vetoomukseen ja sanoneet selvityksen olevan tarpeellinen, koska Suomen historiassa on tältä osin aukko olemassa.

Katson itsenikin tähän asiaan vähäiseltä osaltani kuuluvan, kun kirjoitin näille sivuille Neuvosto-Karjalassa 1930-luvulla tapahtuneista teloituksista, joissa on arvioitu saaneen surmansa ainakin 3 935 suomalaista.

Tietoni karttui eräiden suomalaistutkijoiden huomioista noista ajoista. Kaikkiaan Stalinin puhdistuksissa arvioidaan saaneen surmansa 25 000 suomalaista.

Asia on ollut vuosien saatossa vaikea ja arka, kun se on kuulunut naapureiden Suomen ja Neuvostoliiton/Venäjän suhteisiin. On sanottu myös, että nyt 80 vuoden jälkeen on kokonaisselvityksenkin tekeminen uhri uhrilta suuri urakka, ja siihen tarvitaan myös Venäjän suostumus tietojen saamiseksi. Kuitenkin totuuden hakeminen on tärkeintä, mitä muuta tehtävää historiankirjoituksella voi ollakaan.

Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät näe täysin hyvänä Stalinin ajan julmuuksien tutkimuksia – niiden pitäisi antaa olla. Heidän olisi kuitenkin hyvä muistaa, että jo itse Neuvostoliitto tuomitsi ne Nikita Hruštšovin kaudella.

Suomen omat selvitykset – jos ne pääsevät nyt virallisesti käyntiin – ovat tarpeellista jatkoa kunnianpalautuksille. Tästä on kysymys, jotta vielä elossa olevat suomalaiset voivat osoittaa muistonsa ja kunnioituksensa rajan toiselle puolelle jääneille omaisilleen, ja me muut saamme tietää tällaisen synkeän jakson kuuluvan Suomen historiaan. Itäraja tulkoon tästä edespäin olemaan aina elämän ja rauhan raja!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.