Taakanjakomekanismi ei ratkaisu

Vuosina 2015 – 2017 käytössä oli EU:n yhteisesti sovittu turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen järjestely.

Ainoastaan Suomi ja Malta toteuttivat sen sovitusti. Suomi otti Kreikasta ja Italiasta sisäisinä siirtoina yhteensä 1 980 henkilöä. Voimme kysyä, onko lähtömaiden tilanne tuon jälkeen muuttunut miksikään?

Äskettäin hallitus on sopinut Välimeren alueen taakanjaosta, 175 henkilön vastaanottamisesta. Suomen lisäksi tähän on yhtyneet vain Ranska ja Portugali. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kertoo, että tulijoille tarjotaan yksilöllistä apua.

Kannan huolta siitä, miten tämän ”innostuksen” valossa tulevat omien lastemme asiat hoidetuksi.

Kodin ulkopuolelle oli vuoden 2018 aikana sijoitettuna kaikkiaan 18 544 lasta, enemmän kuin koskaan ennen. Kiireellisesti sijoitettiin 4 390 lasta (THL). Sijoituskotipaikkaa odottaa 10 000 lasta.

Se kertoo siitä, ettei lasten tilanteeseen ole puututtu ajoissa. Palvelujärjestelmä on pettänyt. Useat nuoret voivat niin huonosti, että joutuvat laitoshoitoon perhehoidon sijaan. Emme voi jatkuvasti säästää omiltamme.

Me-säätiön toimitusjohtajan Ulla Nordin mukaan Suomessa on noin 61 000 syrjäytynyttä nuorta ( Iltalehti 18.11.2019). Mielenterveysongelmien lisääntyminen on huolestuttavaa. Eurostatin vuoden 2016 tilastojen mukaan 15 – 24-vuotiaiden itsemurhakuolleisuus oli Suomessa korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin.

Joka 7. suomalaislapsi elää köyhyydessä. Noin 150 000 alle 18-vuotiaista, 14 prosenttia kaikista alaikäisistä lapsista elää pienituloisissa perheissä. Lapsiperheköyhyys on ollut tasaisessa kasvussa jo usean vuoden ajan.

Ihmisten auttaminen on kunnioitettava ele. Mutta EU:n on pystyttävä parempaan. Siirtolaispainetta ylläpitää Afrikan ja Lähi-idän kiihtyvä väestöräjähdys. On pelkkää utopiaa kuvitella, että Eurooppa voisi omilla resursseillaan ratkaista näiden maiden ongelmat aiheuttamatta samat ongelmat vastaanottaviin maihin.

Miksi Euroopan maat eivät painosta pakoon lähtevien lähialueiden valtioita samalla periaatteella vastaanottamaan pakolaiset naapurimaistaan? Sama uskonto, sama kulttuuri, samat perinteet, sama kieli, ihanteellinen ilmasto. Useimmat ovat rikkaita öljyvaltioita.

Siirtolaisten taakanjakomekanismi on ihmissalakuljettajien bisneksen tukemista. Vain onnekkaimmat pääsevät perille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.