Tahto ja riittävä varustus

Kuopio

Keskiviikkona julkaistiin puolustusvoimiamme koskeva uudistamissuunnitelma, sekä varuskuntien leikkauslista. Tämä kaikki on surullista kuultavaa ja vaikuttaa monen kunnan ja ihmisen elämään voimakkaasti.

Nyt kun keskustelu käy kuumana ja tunteikkaana, näyttävät tosiasiat unohtuvan. Ihmiset näyttävät unohtavan, mistä tämä kaikki johtuu. Mielestäni kenraali Ari Puheloinen esitteli reunaehdot riittävän selvästi, joten niitä ei tarvitse tässä uudelleen eritellä. Luulisi, että ammatikseen politikkaa tekeville nämä asiat olisivat selviä.

Mutta kun tarkoituksena ei olekaan maanpuolustuksen kehittäminen, vaan populismi, niin voi puhua aidan seipäistä, eikä aidasta.

Näin näyttää tilanne eduskunnassa olevan.

Kun tilanne puolustusmäärärahojen osalta on mikä on, niin koko maanpuolustuksen kenttä on jaettava osa-alueisiin ja katsottava, mitkä loppupeleissä vaikuttavat ratkaisevasti Suomen puolustuskykyyn ja uskottavaan puolustukseen.

Tosiasia on se, että kasarmeilla ei maata puolusteta, vaan tärkeintä on tahto ja riittävä varustelutaso. Tässä ei ole aluepolitiikan paikka.

Mielestäni varuskuntien lopettaminen ei millään vaikuta maanpuolustustahtoon. Itselläni se ei ainakaan ole heikentynyt, vaikka oman muistini aikana Kuopiosta on poistunut lähes kaikki operatiivinen voima Karjalan Lennostoa lukuun ottamatta.

Karjalaisen päätoimittaja kehotti reserviläisiä palauttamaan sotilaspassinsa protestiksi Pohjois-Karjalan Prikaatin lakkauttamisesta.

Ei osoita tuolta paikalta kovin suurta ja vakaumukseen perustuvaa maanpuolustustahtoa.

Mutta jos maanpuolustustahto on noin herkissä kantimissa, totean passin palauttajille lainaten legendaarista everstiluutnantti Nikke Pärmiä, kun hänelle kerrottiin rivistä kesken taistelun poistuneista sotilaista: Nyt, kun paskat on poissa, voimme jälleen operoida.

Ne jotka kritisoivat sitä, että Suomessa on yksi ruotsinkielinen joukko-osasto, suosittelen junttiaatteiden sijasta tutustumaan Suomen itsenäistymisen historiaan.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Isoäiti kulutti kestävästi

Terveisiä Antti Rinteelle

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.