Tahtoa ja kunnianhimoa

Kuulostaa aika hyvältä idealta hakea nuorten talviolympialaisia Kuopioon.

Hiihtourheilussa kymmeniä vuosia mukana olleena kuitenkin herää pelko, onko Kuopiolla tuon kokoluokan kisoihin riittävästi tahtoa ja kunnianhimoa.

Aika ylivoimaiseltahan tuo näyttää jo pelkän ensilumenladun aikaansaanti, vaikka ympäristössä olisi tuhansia maastohiihdon harrastajia ja kilpailijoitakin, vai juuri siksiköhän mitään ei tapahdukaan.

Noin vuosi sitten oli liikkeellä huhu, että ensilumen latu tarvittavine lumetusjärjestelmineen rakennettaisiin Ylä-Antikkalaan.

Ja niin annettiin ymmärtää myös kaupungin liikuntatoimesta. Se ajatus taidettiin haudata hiljaisesti.

Seuraavaksi kuuntelin juttua sattumalta radiosta, jossa kaupunki suunnitteli tekevänsä ladun ensi syksyksi Ala-Antikkalaan, mikä muuten olisi hyvä paikka.

Nyt kuitenkin kuulin jatkettavan entiseen malliin, eli jos on oikein hyvä tuuri, ettei niitä ruhtinaallista neljää lumitykkiä enää tarvita mäkien lumetukseen, niin saatetaan saada taas jopa kilometri tykkilatua jo tammikuussa.

Kun kuluvana talvena lunta ei vain kuulunut, teki Mika Venäläinen kai omasta selkänahastaan tammikuussa lyhyen tykkiladun ja totisesti tarpeeseen. Laskin siinä olleen muutaman kerran lähes 100 hiihtäjää.

Kuriositeettina mainittakoon Vantaalle hankitun kerralla 7 lumitykkiä, joiden jokaisen teho on suurempi kuin koko Kuopion lumitykkikaluston yhteensä. Joten se talviurheilukaupungista.

Kannattaisikohan kaupungin virkamiesten käydä ottamasta oppia naapurikaupunki Nilsiästä.

Siellä kuntalaiset ehdottivat kaupungille samaa asiaa syksyllä.

Jo ensi syksynä Taholla hiihdeltäneen tykkiladulla, mikäli nyt edes pakkasta tulee.

Liekö tuo Nilsiä edes Kuopiota varakkaampi, mutta tahtoa toimia on paljon enemmän.

Jos kaupunkiin havitellaan olympialaisia, niin olisi viisasta ensin panna nuo latupohjat nykyaikaiseen kuntoon ja hankkia kunnon lumetusjärjestelmä.

Jos se ensilumen latu osoittautuu kuitenkin tarpeettomaksi, voin ostaa järjestelmän kaupungilta yksityiseen käyttöön, minulta sille löytyy kyllä paljonkin käyttäjiä, takaan sen.

Tapio Pitkänen Maastohiihtovalmentaja ja aktiiviliikkuja Siilinjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Sote-tietoa kulttuuriin, luovuutta sote-aloille

Keskusta tarvitsee lisää ehdokkaita

Mitä positiivista kriisiajassa on?

Turvallinen Suomi tehdään yhdessä

Toteutuuko oppilaiden etu?

Suomi hyötyy EU:n 750 miljardin jälleenrakennusrahastosta

Tarvitaan strategia, päätöksiä ja rahoitus

Uimarantojen roskaaminen hämmästyttää

Älä ota koiraa

Turmiollista talousajattelua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.