Tappo-listalla

Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ei salli, että kalakukkoahvenet siivotaan rannassa. Ohje perustuu EU:n hygienialainsäädäntöön.

Voi hyvät hyssykät. Kuinka monta kukko-ahvenen siivouslaitosta meillä täällä Savossa onkaan, jotka täyttävät unionin määräykset millilleen?

Kukkokalat on iän kuun ja päivän siivottu heti vedestä nostettua ja syöty kukkoa vielä pari päivää paistamisen jälkeen. Kun veitsi naukuu kukon kuorta leikatessa, maku on parhaimmillaan.

Evira ei onnistunut taannoin aikeissaan pistää kukot kylmennykseen heti uunista otettua. Nyt se iskee uudella direktiivillä. Määräys merkitsee tiukasti valvottuna toteutuessaan, että kalakukko on yhä harvinaisempaa herkkua.

Tätä direktiiviä valvomaan saadaan kyllä terveystarkastajia, mutta rantakalamuikkujen siivoajia ei pysty valvomaan kukaan.

Ystäväni maaseutuyrittäjä kertoi, että matkailijoille tarjottavaan rantakalaan on muikut perattava koneellisesti. Se on vielä älyttömämpää.

Kuka unionin tarkastaja joutaa kyttäämään tai löytää sen viranomaisen hyväksymän siivouslaitoksen Suvaksen saaresta? Ei kukaan.

Toisaalta tämä määräys toisi työtä sadoille tarkastajille. Samalla he voisivat koemielessä vahtia, saavatko harrastuskalastajat yli kolmen kilon saaliita.

Jos näin tapahtuisi usein, sekin direktiivien direktiivi olisi saatava voimaan myös Suomen järvialueelle. Eli saaliskirjaa olisi pidettävä ja kirjanpitoa kytättävä.

Euroopan Unioni on onnistunut jo lopettamaan sylttyjen teon. Kuopion kauppahallista ei niitä ole saanut moneen vuoteen.

Kyselin hallikauppiaalta syytä. Hän vastasi, että mahapaitoja ja muita suolasylttytarpeita ei saa käsin siivota. Niinpä homma piti lopettaa.

Erinomaista, miten se koneellinen siivous on unionissa poikaa.

Onko savolaisten asia olla kaiken EU:n määräämän koneellisen typeryyden edelläkävijöitä?

Pekka Ropponen Luomumatkailuyrittäjä Leppävirta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Viides valtiomahti

Lisää myyntipisteitä Pohjois-Savoon

Paljastuuko arvopohjan väri?

KuPS keskuskentällä 2019

Kuopio ja talousalue ovat kimppa

Postin tes-esitys lisää vuosityöaikaa kokonaisella kuukaudella

Kun nimi pahensi miehen

Isyys on aikuisena olemisen mallintamista

Heikoimmat tarvitsevat apua

Halunan kylätupa ja muita tarpeellisia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.