Tarvitaan hyvinvoinnin johtamista

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ryhmän työssäjaksaminen on ollut tapetilla viime aikoina paljon.

Resurssien lisäksi johtamisella ja työyhteisön ilmapiirillä on suuri merkitys työhyvinvoinnille. Monien tutkimusten mukaan lähijohtajien kuten osastonhoitajien toiminnalla on suuri merkitys koko toimintaan ja henkilöstön hyvinvointiin.

Jos halutaan huolehtia toiminnan laadusta, potilasturvallisuudesta, työntekijöiden työhyvinvoinnista ja samalla myös alan vetovoimaisuudesta, on työhyvinvointia tuettava.

Mitkään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukset eivät tule käytännössä onnistumaan, ellei hoitotyön johtamisjärjestelmää saada kuntoon.

Itsekin hoitotyössä ja hoitotyön johtajana työskennelleenä olen sitä mieltä, että hoitotyön johtajia on oltava sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden kaikilla johtamisen tasoilla.

Heillä on oltava aikaa henkilöstösuunnitteluun, riittävien henkilöstöresurssien ja henkilöstön hyvinvoinnin tukemiseen sekä hoidon ja hoitotyön kehittämiseen. Tämä edellyttää myös taloudellista vastuuta ja toimivaltaa ohjata resursseja.

Saan paljon palautetta siitä, että yksi kaikkein eniten sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä uuvuttava asia on todellisuuden ja ammatti-identiteetin välinen ristiriita.

He haluaisivat tehdä työnsä kunnolla, mutta sitä ei organisaatiossa tueta eikä mahdollisteta. Liiallisen työmäärän lisäksi syynä tähän kokemukseen on usein se, että työntekijät kokevat, etteivät tule kuulluksi, ja lähijohtajien vähentämisen takia määräykset tulevat käskyinä organisaation johdosta.

Monet muutokset eivät sitten sovellukaan käytäntöön tai ne aiheuttavat paljon lisätyötä. Työyhteisössä lähijohtajien kanssa yhdessä suunnitelleen ja tehden monet virheet olisi voitu estää ja yhdessä kehittämällä parantaa myös työhyvinvointia.

Tämän kaltaiseen työskentelyyn ei tunnu ikävä kyllä olevan enää aikaa tai mahdollisuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hallitusohjelma luo toivoa paremmasta

Järkyttävä linjaus Kelalta

Metsä tulee nähdä puilta – raha ei merkitse kaikkea

Digipudokasta ei kiusaa kesälläkään digihiki

Avohakkuut rumentavat

Kun mummot kuolevat

Onnistunut asiakaspalvelu luo hyvinvointia kaikille

Aikataulutus isku Saimaan saaristolaisten elinkeinoille

Suomesta Pohjoismaiden houkuttelevin matkailumaa

On aika kiittää KYSin ja Harjulan loistavaa hoitoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.