Tarvitaan sekä asennemuutosta että poliittisia päätöksiä

Suomessa sairastuu vuosittain noin 14 500 henkilöä muistisairauteen. Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta. Jos jokaisella ajatellaan olevan kolme läheistä ihmistä, muistisairaudet koskettavat läheisesti jo lähes miljoonaa suomalaista.

Muistiliiton vuoden teeman on: ”Muistiasiat ovat kaikkien asioita”. Tällä haluamme muistuttaa asennemuutoksen tärkeydestä muistisairauksia ja muistisairaita kohtaan.

Muistisairauksia voidaan ennaltaehkäistä. Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreiden muistisairauksien ennaltaehkäisemiseen tähtäävien suositusten taustalla on suomalaistutkimuksista saatu näyttö, erityisesti professori Miia Kivipellon johtama FINGER-hanke. WHO korostaa, että eri maissa terveydenhuollon ja poliittisten päättäjien tulisi hyödyntää nyt saatua näyttöä toimintojen suunnittelussa ja päätöksenteossa.

Muistisairauksia voidaan myös hoitaa ja kuntouttaa tehokkaasti, vaikka esimerkiksi yleisimpään muistisairauteen, Alzheimerin tautiin ei vielä parantavaa hoitoa olekaan. Hoidon ja kuntoutuksen avulla voidaan hidastuttaa sairauden etenemistä, ylläpitää toimintakykyä ja lisätä elämänlaatua.

Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi, että Suomi on entistä ikäystävällisempi maa, joka tunnistaa väestön ikääntymisen tuoman yhteiskunnallisen muutoksen ja varautuu siihen.

Muistisairaiden kohdalla tavoitteen toteutuminen edellyttää sairauden mukanaan tuomien erityishaasteiden huomioimista muun muassa kansallisen muistiohjelman avulla.

Työikäisiä muistisairaita on Suomessa noin 7000. Erilaisten ihmisten kohtaamisesta onkin tehtävä kansalaistaito, johon jo koulussa lapsia valmennetaan. Muistiliiton vapaaehtoiset ovat alkaneet kouluttaa muistikummeja eri puolilla Suomea asenteiden muuttamiseksi muistisairaita kohtaan myönteisemmiksi.

Yksi muistiystävällinen teko kerrallaan rakennamme yhdessä Suomesta muistiystävällisen maan, jossa jokaisen meistä on hyvä ja turvallista elää. Me kaikki voimme olla muutosvoimana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

Vahva alue unohtaa muun Suomen kehittämisen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.