Tarvitaan strategia, päätöksiä ja rahoitus

Rohkenen tarttua ehkä nykymaailman vaikeimpaan ja suurimpia intohimoja herättävään asiaan (poislukien korona). Ja samalla toivon päättäjiltä ja kansalaisilta ratkaisuhakuisia kannanottoja meitä kaikkia nyt ja varsinkin tulevaisuudessa koskevaan aiheeseen.

Eli ollako idealisti, realisti tai jotain siltä väliltä. Ja onko vaan odotettava mitä tapahtuu ja reagoitava aina sitten, kun jotain tapahtuu, niin kuin tähän asti Suomi on tehnyt? Vai laatia pitemmän aikavälin strategia, tavoitteet ja varautumissuunnitelmia, miten tulevaisuudessa eri tilanteissa toimitaan? Asia on vaikea poliitikoille, kun ei tiedä, miten seuraavissa vaaleissa käy.

Tosiasia on, että maailma on äärimmäisen epätasa-arvoinen. Synnytkö Somaliaan, Irakiin vai Suomeen. Vanha sanonta lottovoitosta syntyä tänne kylmään Pohjolaan pitää joka päivä yhä enemmän paikkansa. On kyse erittäin yksinkertaisesta kysymyksenasettelusta. Pitääkö laittaa rajat kiinni ja tukea pakolaisleirejä? Vai aukaista rajoja reilusti ja ottaa vastaan kymmeniä tuhansia pakolaisia?

Tämän hetken tilanne, että otetaan valikoidusti joitain orpolapsia, on täysin merkityksetöntä laajassa ongelmassa ja myös äärimmäisen epärehellistä ja naiivia. Toisaalta, jos nyt otetaan kymmeniä tuhansia, niin huomenna on jonossa taas kymmeniä tuhansia.

On kysymyksiä, muttei oikeita vastauksia. Pakolaistilanteelle on pakko tehdä jotain tai jollakin aikavälillä räjähtää kunnolla. Pakolaisten kulttuuri on suuresti erilainen kuin meidän Pohjolan ihmisten; muun muassa naisten asema, tyttöjen naittamiset, isien asema perheessä, työn tekemisen kulttuuri, suhtautuminen koulutukseen, yleisesti integroitumisen heikkous.

Haluammeko, että syntyy pakolaisghettoja, joissa pätevät täysin erilaiset lait, joita uskonnolliset johtajat toteuttavat? Näitä ghettoja on jo joka puolella Eurooppaa, jopa Ruotsissa. Toisaalta Suomi ikääntyy hurjaa vauhtia, eläkeläisten suhteellinen osuus kasvaa mahdottomaksi. Tarvittaisiin uusia tekijöitä ja veronmaksajia.

Onko oikein, että osa meikäläisistä, oikeista ihmisistä elää teltoissa, vailla kunnon koulutusmahdollisuuksia, vailla kunnon terveys- tai sosiaalipalveluja ja käsittämättömän heikoissa hygieniaoloissa ilman mitään hyviä tulevaisuuden näkymiä?

Näissä olosuhteissa varmasti radikalisoidutaan. Ja sitten toiset meikäläiset valittaa, kun hiekoitushiekkaa ei saada yhden yön aika lumen sulettua pois. Meillä on asiat paremmin kuin hyvin. Tulisiko tasoittaa? Ja sitten se vanha kysymys, että meidän isämme ja isiemme isät, äidit ja äitiemme äidit ovat rakentaneet tämän maan meille, ei muille. Onko meillä oikeus, velvollisuus jakaa se?

Koronatilanne siirtänee asiaa vuosilla eteenpäin, mutta edessä se on ja siihen on varauduttava. Ja se maksaa, ainakin aluksi. Tiedoksi muuten, että liito-oravien suojeluun budjetissa on varattu 9 miljoonaa euroa.

Asiaa ei voi enää lakaista piiloon. On heti rakennettava strategia, jossa on tavoitteet ja aikataululliset toimenpiteet sekä tälle rahoitus. On kyse niin isosta asiasta, että strategia toimenpiteineen on hyväksytettävä kansalaisilla. Kansanäänestys vaihtoehtoisista tavoitteista ja toimenpiteistä. Kun on kansan hyväksyntä, on paljon helpompi toimia. Ja myöhemmin jatkuva tiedotus, miten tavoitteet toteutuvat, vai toteutuvatko.

Poliitikkojen on ryhdyttävä toimeen, nyt on viimeinen aika!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Liikenne-eurot uhkaavat jäädä Etelä- ja Länsi-Suomeen

Keskustan ahdistus ottaa koville

Sitouttamattomuus kunniaan

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Valta valuu EU-kolonialisteille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.