Tarvitaan uusi suunta

Teollisen vallankumouksen suuri taival on tullut käännekohtaansa: uuden maailman ovia aukaisseesta teknisestä kumouksesta on muodostunut ongelma kauppasotineen, ilmastonmuutoksen uhkineen ja eriarvoistamalla ihmisten elämän edellytyksiä.

Tarvitsemme uutta tilalle. Monet tutkijat ovat jo hyvän aikaa
nähneet maailman tarvitsevan
uusiutumista, jossa ihminen nousee koneiden ja tehotuotannon yläpuolelle kaiken keskiöön.

Tehotuotantoon perustuvan yhteiskunnan on muututtava ihmisten yhteiskuntajärjestelmäksi – myös siinä kehityksessä, jossa Internetillä, tekoälyllä ja robotiikalla on entistä merkittävämpi vauhdittajan sija.

Tulevaisuudentutkija Markku Wileniuksen mukaan toimintamme poikkeaa tulevaisuudessa radikaalisti teollisuusyhteiskunnan mallista. Tärkeimpiin taitoihimme kuuluu myötätuntoinen suhtautuminen yhteiseen maailmaamme, sen ymmärtämiseen ja sen eteen toimimiseen. Se on kyky, joka erottaa ihmisen koneista.

Tutkijat uskovat myös, että olemme siirtymässä älykkyyden aikaan, jota määrittävät ihmisten keskinäinen riippuvuus ja avoimuus. Loputonta omaneduntavoittelua ei haluta enää nähdä.

Miten ihminen voi irtaantua itsekkyydestä älykkyyteen? Tutkijat vastaavat, että on pyrittävä ymmärtämään sekä itseämme että maailmaamme monelta puolelta. Ilmastonmuutoksen torjunnallakin on sosiaalinen ulottuvuutensa – ei vain teknologiaa ja bisnestä. Siksi meidän tulee nähdä maailma yhtenä kokonaisuutena.

Hiilidioksidipäästöt eivät tunne rajoja, ja siksi päästöjä pitää pystyä vähentämään koko maapallon mitassa, mutta sen vastuun kantoon tarvitaan samalla solidaarisuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ei täyskieltoa verkkokalastukselle

Gallupeissa mielenkiintoisia nousu- ja laskukiitoja

Turvataan eläkeläisten toimeentulo

Bokailu kannattaa, mutta kaikki viranomaiset eivät sitä arvosta

Yritykset sosiaalipummeina

Tolkkua metsäkeskusteluun

Mikä on tosiasiassa ”terveellistä” ja ekologista?

Faktan ja fiktion välisestä erosta

Henkilöstölle asetettava korkeat vaatimukset

Matematiikan tarve kasvaa, mutta osataanko sitä tarpeeksi?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.