Tehokkaita lataus-pisteitä tarvitaan

Huoltoasema, jossa on kuusi tankkauspistettä, pystyy täyttämään tankit 90 autolta tunnissa neljän minuutin keskimääräisellä tankkausajalla.

Saman sähköautomäärän lataaminen 20 minuutin pikalaturilla (50 kilowattia), joka antaa sähköautolle noin 100 kilometrin ajomatkan, vaatii vastaavasti 30 pikalatauspaikkaa.

Tämä tarkoittaa latauslaitteiston 1500 kW kytkentätehoa. Jos varustetaan latauspisteet Teslan 120 kW latureina, kytkentäteho on 3600 kW. Normaalin, 25 A -pääsulakkeilla varustetun omakotitalon kytkentäteho on noin 17 kW, eli yllä kuvattu sähköautojen latausasema vaatii saman kytkentätehon kuin noin 100 – 200 omakotitaloa.

Akkujen parantuessa niiden latausaika lyhenee ja samalla tarvittava teho kasvaa.

Myrskynkestävien, maahan sijoitettavilla kaapeleilla toteutettujen sähkönsiirtolinjojen teko antoi sähkönsiirto- ja jakeluyhtiöille 15 prosentin hinnankorotusoikeuden sähkönsiirron hintaan per vuosi ainakin vuoteen 2028 asti. Voi vain kauhulla odottaa, kuinka paljon uuden sähköinfran rakentaminen sähköautoilun kattavaksi maksaa. Maksajathan on jo tiedossa, ja hyötyjät.

Kannattaisikohan odottaa ja tukea polttokennoautojen kehitystä? Vedyn tankkaamiseen nykyiset asemat on helppo muuttaa. Luonnon säätelemät energialähteet, kuten tuuli- ja aurinkoenergia, voidaan valjastaa vedyn tekoon ja samalla osin ratkaistaan energian varastointia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Onko nimesi Pyrrö?

Ystävä on päivänsä ansainnut

Kilpailutus toistuu liian tiheään ja halvin tarjoaja on vahvoilla

Porvoo–Kouvola palvelee Itä-Suomea

Moniammatillisuus on mahdollisuus, ei uhka

Turvallinen ilmapiiri tärkeä lapselle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.