Teiden kunnossapitoon panostettava

”204 A tieliikenneonnettomuus suuri, linja-auto ajanut ojaan n. 80 km/h nyt kyljellään ojassa. Altistuneita n. 35 lasta ja 5 aikuista.”

Tässä ensitiedot viranomaisradion näytöllä yhdeltä mieleenpainuvimmista tehtävästä työuraltani. Silloin keliolosuhteet olivat samantyyliset kuin helmikuun loppupäivinä, eli pienimmät tiet peilijäässä. Meillä matkaa tilannepaikalle noin 20 kilometriä. Toiseksi lähimmällä ensihoitoyksiköllä noin 40 kilometriä. Onni oli tuolloinkin matkassa, ja kaikki kyydissä olleet olivat kunnossa.

Tapahtumasta on jo vuosia, mutta teiden talvikunnossapito ei ole ainakaan parantunut. Samalla alemman hoitoluokan tiestön kunto on rapautunut ja korjausvelka kasvanut. Ajoittain tienkäyttäjät ovat suorastaan hengenvaarassa liikkuessaan huonosti hoidetuilla teillä.

On todellakin kyse turvallisuudesta. Pitkien etäisyyksien johdosta avun tuloa joutuu usein odottamaan, tähän lisättynä huonot tiet ja liukkaus. Voidaan puhua jopa kohtalokkaista viiveistä.

Samaan aikaan esillä on kansallisesti tärkeitä väylähankkeita. On tunnin junia ja moottoriteiden parannuksia. Tulee huomioida, etteivät maaseudulla tienhoitomäärärahat ole riittävällä tasolla. Ruuhka-Suomessa liikkumista pyritään nopeuttamaan, kun maaseudulla ei pystytä edes turvallisuutta takaamaan. Näitä hankkeita on tarvittaessa jätettävä odottamaan parempia aikoja, jos ei muualta rahaa peruskunnossapitoon löydy.

Rahan käyttöä tuleekin priorisoida. Ensimmäiseksi kaikilla tulee olla oikeus turvalliseen liikkumiseen. Lasten turvallinen koulutie on taattava myös alemman tiestön varrella asuville. Maidon on päästävä meijeriin, puiden tehtaisiin ja niin edelleen.

Suuri osa päättäjistä ei edes ymmärrä teiden pidon surkeaa nykytilaa tai ainakaan kiinnitä siihen riittävää huomiota. Luulisi nyt kaatuneella hallituspohjalla maaseudusta pidettävän huolta, mutta ei ole pidetty. Turvallinen liikkuminen on tasa-arvokysymys.

Juha Pitkänen

Eduskuntavaaliehdokas (vas.)

Tuusniemi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Maailmanloppu ei ole ovella, vaikka paljon on tehtävää

Kuopiolla on varaa tehottomasti hoidettuun tietotekniikkaan

Perussuomalaiset ovat huolissaan

Työurien pidentäminen nopea apu työllisyysasteen nostoon

Meno on kuin Hölmölässä

Snellmaninpuistosta on tullut vaikeasti saavutettava

Elämänmakuista arkea myös hoivakotien asukkaille

Polttoainejakelu saatava kuntoon Kuopiossa

Juurisyyt hämärtyvät

Meillä on keinot pysäyttää trooppinen metsäkato

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.