Tietävätkö he, mitä he tekevät?

Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous kokoontui Valamon luostarissa 24.–26.11.2014. Kyseessä oli käynnissä olevan kolmivuotiskauden toinen kokous.

Kaksipäiväinen kokous on ajallisesti tiukka ja asioita oli pöydällä tälläkin kertaa ilmeisen paljon. Tähän vaikutti osittain se, että osaa viime vuonna päätettäväksi tarkoitetuista asioista ei saatu silloin päätettyä.

Yksi ennakkoon tärkeimmistä asioista oli Oulun hiippakunnan piispan, metropoliitan, valinta. Toimen edellisen hoitajan metropoliitta Panteleimonin jäätyä viime vuonna eläkkeelle tointa on hoitanut puolentoista vuoden ajan Joensuun piispa Arseni. Häntä ei kuitenkaan vielä viime vuonna valittu tehtävään, tällöin vedottiin lisäselvitysten tekemiseen.

Tehtävä saatiin lopulta vuoden viivyttelyn jälkeen täytettyä tänä vuonna kirkolliskokouksen nostamalla yllätysehdokkaalla, Vaasan kirkkoherra Matti Wallgrenillä. Piispanvaali Matti Wallgrenin ja piispa Arsenin välillä päättyi Wallgrenin voittoon äänin 17–16.

Mistä näitä yllätyksiä sitten satelee? Monet pohjoisen alueen ortodoksit olisivat varmasti mielellään nähneet tehtävässä jo sitä hoitaneen piispa Arsenin.

Viime viikkoina tuli myös hieman salakavalasti ilmi, että huhupuheissa ollut arkkipiispan istuimen siirto Kuopiosta Helsinkiin oli tuotu tänä vuonna virallisesti kirkolliskokouksen käsiteltävien asioiden joukkoon. Siirto saattaisi olla mahdollinen arkkipiispa Leon jäädessä eläkkeelle.

Helsingin hiippakunnalla on kirkolliskokouksessa 17 edustajaa 35:stä. Helsingin metropoliitta Ambrosiuksen omaperäinen ja ennalta arvaamaton johtamistyyli on tullut viime aikoina tutuksi etelän ortodokseille useissa tärkeissä päätöksissä. Onko kotiinpäin vetävä tyyli tarttunut paimenesta kaitsettaviin?

Aiemmin Oulun metropoliitaksi valittu piispa on usein ollut seuraava Helsingin metropoliitta tehtävän vapautuessa. Petasivatko Helsingin kirkolliskokousedustajat itselleen tosiasiassa jo tulevaa (arkki)piispaa? Muistikohan kukaan enää, että kyse oli Oulun hiippakunnan piispan valinnasta?

Arkkipiispan istuimen siirto jätettiin onneksi ainakin toistaiseksi pöydälle. Sen toivoisi pysyvän Kuopiossa, onhan Savo-Karjala ortodoksisuuden ydinaluetta nyky-Suomessa luostareineen, kirkkoineen ja pappiskoulutuksineen, olkoonkin, että Helsingissä sattuu asumaan enemmän ihmisiä.

Vaikka pääkaupungissa kaikki on luonnollisesti suurempaa ja nälkä kasvaa syödessä, toivoisi, että tärkeissä päätöksissä ajateltaisiin myös koko kirkkokunnan etua. Muuten vaarana saattaa olla toisen kansankirkkomme kohtaama kirkkokansan harveneminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Tehtiinkö kyseenalainen sopimus?

Joka päivä on hyvä päivä liikkua

Kaupunkiympäristöämme uudistetaan hankalammaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.