Tilille toisten tekemisistä

On häpeällistä eduskuntatasolta, että taas kerran ministerijono ja kansanedustajalauma käsitteli televisiossa koko kyselytunnin ajan aiheuttamiaan rötöstelyjä. On raastavaa, että pääministeri joutuu tilille kaikkien toistenkin tekemisistä, jotka eivät kuulu hänen rötöslistalleen.

Jos hän on osasyyllinen, niin syyllisiä ovat kaikki ne, jotka saivat vaalitukea ja joiden piti salata ja venkoilla vielä edelleen. Onko todella niin, että ennen kuin päästään oikeitten asioitten hoitoon, on tehtävä poliisitutkinta, että saadaan totuus esiin?

Yhden lobbarijärjestön rahasaalista karkeasti laskettuna jakoi keskustan 35 ehdokasta kukin 7 500 euroa. Kokoomus ampui tarkemmin, 13 ehdokasta sai 9 500 euroa per nuppi. Lehtitietojen mukaan Jyrki Katainenkin on saanut eri yrityksiltä noin 40 000 euroa.

Mutta mikä lienee lopullinen totuus? Kuka tavan kansalainen saa työpaikkansa säilyttämiseksi ilmaista rahaa?

Mihin unohtuivat pienpuolueiden vaalituet? Kyllä lobbari tietää. Harvoille ja valituille henkilöille jaetut vaalituet suuntautuivat puolustajien mielestä viisaille sekä järkeville ehdokkaille, kuten piispa Riekkinenkin ilmaisee Savon Sanomissa asian.

Tyyli on ollut nykynäkymien mukaan täysin virheellinen, peräti johdatus äänestäjien aivopesuun.

Mainittu viisas järki on löytyy silloin, kun pään tyhjyys ja porsaanreikä paljastuvat ja ruvetaan muuttamaan lakia. Nyt kehitteillä oleva uusi vaalirahalaki huuhtelee roskat vain toisen maton alle, mutta mutkille juoksu kuitenkin jatkuu.

Arvoisat ehdokkaat, puolueet valitsevat kokouksissaan jopa äänestämällä teistä parhaat sekä eduskuntakelpoisimmat henkilöt listoilleen, mutta vaalirahoilla on avustettu henkilöitä, jotka eivät ymmärrä sääntöjä, eivätkä tiedä, kuka on heitä rahoittanut.

Ymmärtäisin, jos yritykset rahoittaisivat suoraan puolueita ilman keinotteluun haiskahtavia järjestöjä, jolloin kaikki ehdokkaat saisivat samanarvoisen mainonnan puolueen taholta.

Johan on markkinat, ettei ministereiden pelleily lopu. Mutta alkoihan heillä taas kesäloma.

Jaakko Juvonen Siilinjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.