Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kuopion asukastupien tulevaisuus on ollut tapetilla. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että asukastupien olemassaolo on turvattava Kuopiossa.

Asukastupien rooli kansalaisyhteiskunnassa on moninainen. Ne toimivat muun muassa ”alustoina”, joissa kuopiolaiset voivat vapaasti ilman julkista ohjausta tai markkinaehtoisuutta kohdata toisia ihmisiä, luoda ja toimia omaehtoisesti. Samalla asukastuvat vastaavat vapaan julkisen tilan puutteeseen, joka vaivaa monia Suomen kuntia ja kaupunkien asuinalueita. Helsinki on vastannut tähän tarpeeseen muun muassa Oodilla.

Asukastupien merkitys Kuopion asuinalueiden elinvoimalle ja asukkaiden yhteisöllisyydelle sekä osallisuudelle on kiistaton. Ne luovat myös mahdollisuuksia elävälle ja rikkaalle järjestötoiminnalle.

Asukastupien rooli on tullut sitä mukaa merkittävämmäksi, mitä enemmän sähköisiä palveluita on otettu käyttöön. Tuvat ovat tarjonneet tukea ja apua näiden hyödyntämisessä. Voidaan sanoa, että tuvat ovat merkittävä sosiaalisen pääoman kasvualusta, joissa luottamus, vertaistuki, osaamisen jakaminen ja osallisuus yhteisöön vahvistuvat.

Asukastupia on viime vuosina operoinut kaupunki itse. Toiminnan kehittämisvaiheessa operoijana toimi muun muassa yhden asukasyhdistyksen hanke ja sittemmin Settlementti Puijola. Kaupungin on luotava edellytykset toiminnalle ja sen edelleen kehittymiselle, mutta sen ei itse tarvitse olla operaattori. Toiminnan sisällön synnyttävät asukkaat, eikä sitä tule sitoa tai rajata osaksi kaupungin palvelutoimintaa.

Me kokoomuslaiset otimme tavoitteeksemme jo 2008 vaaleissa kaupunkilaisten omaehtoisen toiminnan edellytykset ja lanseerasimme käsitteen ”kaupunki kaupunkilaisille”. Pidetään siitä kiinni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.