Tonttimaata riittävästi

Ostakaa maata, sen valmistaminen on lopetettu, lausahti tarinan mukaan kirjailija Mark Twain. Tietämättään kirjailija tuli sanoneeksi sen, mikä voisi tänään olla kunnan maapolitiikan keskeisin periaate.

Jotta kunta voi kasvaa ja kehittyä, sillä tulee olla riittävä määrä raakamaata. Vain siten voidaan muodostaa tontteja kunnan asukkaille.

Samalla tavoin uudet ja liiketoimintaansa laajentavat yritykset tarvitsevat tonttimaata. Koulut, päiväkodit, kirjastot, sosiaali- ja terveydenhuolto, kulttuuritoimi jne. tarvitsevat tilat, jotka tavallisesti sijoitetaan kunnan omistamalle tontille.

Kunnissa on käytössä tavallisesti rakennus- tai asemakaava, jotka laaditaan maata ensimmäistä kertaa kaavoitettaessa. Jos päätöksestä ei valiteta, kaavojen käsittelyaika luottamushenkilöelimissä kestää muutamasta kuukaudesta yhteen vuoteen.

Jos valtuuston kaavapäätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen ja siitä vielä eteenpäin korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO), pisimmillään voi käsittely kestää vuosia. Kaavaehdotusta on sitä ennen voitu valmistella vuosikausia.

Riittävä maareservi helpottaa kaavoittamista ja turvaa aluekehitystä. Ellei maata ole, kuntien tulisi pyrkiä hankkimaan maata vapaaehtoisilla kaupoilla.

Kun kunnalla on kaavoitusmonopoli ja mahdollisuus hakea lunastusta, on vapaaehtoiseen kauppatapaan pyrkiminen myyjienkin etu. Kuntakaan ei voi maksaa ylihintaa, se heijastuu tulevien kauppojen hintatasoon ja olisi lyhytnäköistä.

Ellei vapaaehtoisia maakauppoja synny, kunnalla on mahdollisuus hakea ympäristöministeriöltä lupa lunastaa maa-alue, jonka hinta määritellään paikkakunnalla toteutuneiden maakauppojen hintatason mukaisesti.

Lunastusoikeutta käytetään harvoissa tapauksissa. Eräät maaseutukunnat ovat jopa päättäneet, etteivät ne käytä maanlunastusta lainkaan. Valtuusto voi kuitenkin aina päättää toisin.

KHO antoi pari vuotta sitten merkittävän ennakkopäätöksen katsoen, että Keravan kaupungilla oli oikeus hakea valtion omistaman maan lunastamista.

Ennakkopäätös tulee merkittävästi helpottamaan valtion kanssa käytäviä maaneuvotteluja.

Kuopio on onnistunut maapolitiikassaan. Raakamaan hinta on kohtuutasolla, maakeinottelu on estetty ja mikä parasta, kaupungilla on hyvä tontti ja raakamaavaranto. Tontteja on kaavoitettu ja luovutettu vesistön läheltä tai jopa vesistöön rajoittuen. Saaristokaupunki on suuri alue, jonka rakentaminen jatkuu ensi vuosikymmenelle.

Keskustan tuntumassa jatkuu täydennysrakentaminen tämän vuosikymmenen loppuun.

Kohteita ovat jo aloitetut Puijon Antikkalan alaosan rakentaminen, Pappilanmäki ja satama-alue.

Tulevien vuosien tarpeisiin kaupungilla riittää yritystontteja, jotka sijaitsevat äskettäin käyttöönotetulla puolustusvoimilta vapautuneella Suuren Neulamäen alueella.

Vuoden vaihteessa vaihtuu kaupunginvaltuusto. Vuosikymmeniä noudatettu maapolitiikka kantaa nykyisellä mallilla pitkälle myös uuden valtuuston ohjauksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.