Toteutuuko oppilaiden etu?

Useat kuntalaiset ovat seuranneet ihmeissään ja huolestuneena Kaavin ja Tuusniemen kuntien oppilaiden opiskelun tulevaisuuteen liittyvää päätöksentekoa, kun yläkoulusopimusta on oltu irtisanomassa. Toivottavaa olisi, että oppilaiden mahdollisimman laadukas oppiminen olisi keskiössä ratkaisuja tehtäessä.

Kun Kaavi aikanaan kilpailutti yläkouluopetuksen Juankosken ja Tuusniemen välillä, Juankosken tarjous oli laskettu todellisten kulujen mukaan, kun taas Tuusniemi lupasi järjestää opetuksen pelkillä valtion kotikuntakorvauksilla.

Varmasti silloin molemmat osapuolet ymmärsivät, että tämä ratkaisu käy ennen pitkää raskaaksi Tuusniemelle, koska jo tilastojenkin mukaan hyvin harva kunta Suomessa kykenee järjestämään opetuksen ilman omaa rahoitusosuutta.

Nyt kun maksumiehen rooli on käynyt Tuusniemen kunnalle liian raskaaksi, ei lehtitietojen perusteella ole löydetty neuvotteluyhteyttä kuntien välillä, koska Tuusniemi on päätynyt irtisanomaan sopimuksen.

Sosiaalisen median palstoilla ratkaisu on herättänyt huolestumista ja ihmetystä. Asiaan liittyvän tiedottamisen niukkuus ja päättäjien hiljaisuus ovat myös kummastuttaneet. Kuntalaiset ovat esittäneet kysymyksiä, mutta varsinkaan Kaavin päättäjiltä ei ole vastauksia herunut, vaikka varmasti sekä luottamushenkilöt että ainakin osa viranhaltijoista ovat kysymykset nähneet.

Olisi tärkeää tietää, miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty ja mikä on Kaavin kunnan todellinen suunnitelma tulevaisuuden varalle.

Hiljaisuus asian ympärillä aiheuttaa epätietoisuutta, huolta tulevasta ja käynnistää erilaisia arvailuita. Nähdäkseni suurin osa nykyisistä ja tulevista oppilaista sekä heidän vanhemmistaan on tyytyväisiä nykyiseen ratkaisuun, joten sen pitäisi ohjata päättäjiä löytämään tilanteeseen sopuratkaisu.

Kaavin koulutilojen muuttaminen yläkouluopetukseen soveltuviksi on kallista ja kasvattaa kunnan velkaa. Lisäksi Kaavin kunta ei pysty itsekään järjestämään oppilaidensa opetusta pelkillä kotikuntakorvauksilla.

Kaavin on jo nykyisessä tilanteessa ollut vaikea rekrytoida päteviä opettajia eikä tilanne ainakaan helpotu, kun pienessä yläkoulussa tunteja ei ole kovin reilusti tarjolla.

Erilliset yläkoulut Kaaville ja Tuusniemelle olisivat koko seutukunnan tappio. Oppilaiden valinnaisainemäärät todennäköisesti vähenisivät ja Tuusniemen lukion tulevaisuus vaarantuisi.

Kaveripiirin laajentuminen, uuteen ympäristöön ja opettajiin tutustuminen avartaa oppilaan maailmankuvaa ja helpottaa näin siirtymistä jatko-opintoihin yläkoulun jälkeen.

Koska molemmat kunnat ovat aikanaan yhdessä päätyneet nykyiseen sopimukseen, tulisi jatkossakin neuvotellen päästä molempien osapuolten kannalta kohtuulliseen ratkaisuun. Riitelystä aiheutuu vain vahinkoa molemmille kunnille. Mielestäni tässä tapauksessa olisi perusteltua ottaa käyttöön jonkinlainen siirtymäaika, esimerkiksi viisi vuotta, jonka aikana Kaavin kunta siirtyy porrastetusti maksamaan oppilaiden opetuksesta todellisten kulujen mukaan 20 prosentin korotuksilla.

Toivotan kovasti tsemppiä ja positiivista mieltä Kaavin kunnan päättäjille ja viranhaltijoille neuvotteluihin. Kaavi oli aikanaan ja on edelleen yksi maamme edelläkävijöistä yläkouluopetuksen uudistamisessa oppilaslähtöisempään suuntaan. Mielestäni tästä pitäisi osata olla ylpeitä.

Omasta asenteesta riippuu se, millaisen kuvan haluaa päätöksistään antaa ulospäin. Tiedotetaan asioista jatkossa enemmän ja kuullaan niiden ääntä, joita päätökset eniten koskettavat.

Iso kiitos Tuusniemen kunnan työntekijöille kaavilaisten oppilaiden ja perheiden asioiden hyvästä hoidosta sekä päättäjille ja viranhaltijoille halusta tehdä yhteistyötä kaavilaisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Valta valuu EU-kolonialisteille

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.