Tukiasunnot ovat erävoitto

Asunnottomien yötä vietetään 17.10. Kuopio on ollut mukana kansallisissa pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämistalkoissa.

Tänä syksynä noussut kerrostalo, Työterapisen yhdistyksen Kotirinne, vastaa kaupungin kipeään tukiasuntojen tarpeeseen. Uudet tukiasunnot ovat erävoitto taistelussa asunnottomuutta vastaan.

Uutinen, että pitkäaikaisasunnottomuus on nyt Kuopiossa hoidettu, sulkee kuitenkin silmät siltä tosiasialta, että sosiaalitoimen asiakkuudessa pyörii edelleen varovaisen arvion mukaan 150 asunnotonta (SS 14.10.).

Putken toisen pään ollessa auki uusia asunnottomia tulee jatkuvasti lisää nyt asutettujen tilalle. Näistä suurin osa on alle 30-vuotiaita, sillä asunnottomuuden yleisesti vähetessä nuorten asunnottomuus on vain kasvanut.

Nuorten syrjäytymisestä, jonka muodoista asunnottomuus on yksi, puhutaan nyt paljon. Valtio ja kunnat kehittävät kilvan työkaluja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi, joista terävimmän kärjen muodostanee nuorisotakuu.

Nuorisotakuun yhteydessä esitellään usein Pekka Myrskylän tilastollista tutkimusta, jonka mukaan syrjäytyneiden nuorten kovaan ytimeen kuuluu noin 32000 nuorta.

Mikäli tutkimusta ei lue kokonaan, on helppoa yhdistää nämä kaksi asiaa ongelmaksi ja ratkaisuksi. Samalla tulee niputettua ne 32000 nuorta yhdeksi homogeeniseksi massaksi, joiden ongelmat on helppoa ratkaista massojen käsittelyyn muokatulla työkalulla, kuten nuorisotakuulla.

Jos tarkastellaan saman logiikan mukaisesti asunnottomia nuoria, jotka toki ovat Myrskylän tarkastelemaa työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten joukkoa huomattavasti pienempi ryhmä, voisi ratkaisun ajatella olevan asuntojen rakentaminen tai tuetun asumisen tarjoaminen näille nuorille.

Asunnottomuuden problematiikka on kuitenkin paljon monimutkaisempi jo itsessään, saati sitten, jos huomioidaan kaikki sen erilaiset syntymekanismit. Asunnottomien ja asunnottomuuden uhan alla oleva joukko on heterogeeninen, ja siksi myös ratkaisujen tulee olla huolellisia täsmäiskuja tietylle kohderyhmälle.

Nuori, jolle huono-osaisuus on ns. periytynyt yli sukupolven, tarvitsee erilaisia toimenpiteitä ja eri aikaan kuin nuori, joka on menettänyt asuntonsa jouduttuaan maksuvaikeuksiin työttömyyden johdosta.

Työkalupakista tulee löytyä välineitä koko ikäluokan kattavaan ennaltaehkäisevään työhön sekä tilapäistä tukea ja ohjausta nuorelle, jonka asiat ovat muutaman väärän valinnan vuoksi menneet solmuun.

Haastavin ryhmä on ne, joilla asiat ovat menneet pieleen mahdollisesti jo äidin kohdussa, jolloin puhutaan tukipalveluista, joiden tulisi ketjuuntua äitiysneuvolasta lastensuojelun ja jälkihuollon sisältönä aikuisuuteen saakka.

Hilkka Mäkinen

Petri Ruuskanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.