Tukkuvarastoinnin hajauttamisesta ei apua saatavuusongelmiin

Itä-Suomen yliopiston professori Riitta Ahonen kirjoittaa lääkkeiden tukkujakelun keskittymisestä osasyynä lääkkeiden saatavuusongelmiin (SS 30.7.). Hän ehdottaa, että lääketukkuliikkeillä tulisi olla lakisääteinen velvollisuus hajauttaa jakelukeskuksia useammalle paikkakunnalle paremman lääkesaatavuuden varmistamiseksi.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt johtuvat lähes poikkeuksetta globaalisti keskittyneestä lääkevalmistuksesta. Siksi häiriö yhden lääkeaineen valmistuksessa saattaa vaikuttaa kyseisen lääkkeen saatavuuteen maailmanlaajuisesti.

Lääketukkujen varastojen hajauttaminen ei edistäisi lääkkeiden saatavuutta, vaan Suomen kokoisella pienellä lääkemarkkinalla pystymme palvelemaan apteekkeja ja sairaaloita paremmin varastointia keskittämällä, jolloin varastojen hallittavuus on hyvä ja lääkejakelujärjestelmä paitsi tehokas, myös suomalaiselle yhteiskunnalle kustannustehokas.

Mikäli lääkkeitä varastoitaisiin useammissa varastoissa, tarkoittaisi se muun muassa koko lääkejakelujärjestelmän kustannusten nousua.

Koska kyse on globaalista ilmiöstä, saatavuusongelmia ei pystytä ratkaisemaan yksittäisillä toimenpiteillä Suomessa. Varmistamalla joustavat ja selkeät viranomaismenettelyt, hyvän viestinnän sekä toimivan markkinarakenteen pystymme kuitenkin paremmin toimimaan tilanteissa, joissa valmisteen saatavuus on vaarassa.

Teemme Tamrossa runsaasti ennakoivaa työtä lääkejakelun turvaamiseksi ja varmistamiseksi myös kriisitilanteissa, ja liiketoiminnan jatkuvuussuunnittelu on osa päivittäistä työtämme.

Olennaista on kehittää toimialan käytännön varautumistyötä laajassa yhteistyössä lääketukkujen, apteekkien, lääkevalmistajien ja viranomaisten yhteispelillä.

Mahdollisissa kriisitilanteissa saatavuutta edistää parhaiten se, että tukkujen lisäksi apteekeilla ja sairaala-apteekeilla on riittävät perusvarastot. Näin varmistetaan lääkkeiden riittävä alueellinen saatavuus mahdollisimman lähellä potilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Kaukolämpö hiilineutraaliksi

Kannattaisi ajatella loppuun asti

Suomi kokonaisuudessaan eläväksi

Elinehtona koko Suomen kehitystä tukevat infraratkaisut

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.