Tuloja vai menoja?

Tahko Development Oy:n (TD) omistajiin lukeutuva Pertti Lipponen on liikuttavan huolestunut Nilsiän verotuloista ja työllisyydestä, ellei TD saa lupaa toteuttaa monopoliasemassa SuperTahko-hankettaan.

Hankkeen Nilsiälle tuoma rikkaus on teoreettista utopiaa. TD:n mahdollista hyötyä hankkeesta ei esitetä. Eri tahojen laskemat kustannusarviot poikkeavat toisistaan jopa kymmenkertaisesti.

Lipponen sanoo vuokrasopimuksen hylkäämisen antavan kielteisen viestin muille Nilsiään investointeja harkitseville yrityksille. En usko, että TD:lle koko alueelle annetun monopoliaseman murtuminen on vastoin kilpailevien yritysten tahtoa, pikemminkin päinvastoin.

Ovien avaaminen kilpailulle on sekä alan yritysten että kaupungin etujen mukaista. Jopa laki ja EU-säännökset sitä edellyttävät, kun kysymyksessä ei ole pelkästään maanvuokraus.

Valtuusto todellakin hylkäsi puite- ja vuokrasopimuksen, jota voisi kutsua jopa lahjakirjaksi. Työllisyyden ja rikkauden takaava miljardihanke oli sopimustekstissä kutistunut ensin läjittämiseksi ja kaivamiseksi ja termien alkaessa poltella edellytettiin enää maan muokkausta, jolloin korotushanke todetaan toteutuneeksi.

Se tarkoittaisi ilman ehtoja tehdyn kiinnityskelpoisen vuokrasopimuksen muuttumista myös siirtokelpoiseksi niin, että kaupunki jää sivustakatsojaksi.

Sopimuksen tiukat ehdot olivat vain hämäystä. Sopimus ei todellakaan edellyttänyt korotushanketta, jolloin ehdoissa olleita lupia, maakuntakaavaan hyväksymistä, eikä muutakaan tarvita. Yksiselitteiset selvät ilmaisut ilman tulkinta- ja hämäysmahdollisuuksia ovat sopimusjuridiikan edellytys.

Avoin yhteistyö kaikkien valtuustoryhmien kanssa olisi johtanut aikoja sitten ratkaisuun. Mikä tahansa kompromissi olisi ollut parempi kuin nyt edessä oleva paluu lähtöruutuun.

Korotushanke on jo käytännössä kaatunut. Se ei tullut eikä tule syksyllä hyväksyttävään maakuntakaavaan. Ely-keskuksen antamasta lausunnosta on ymmärrettävissä, että ympäristölupaa ei tulla myöntämään.

EU-komission ovi on myös liian kaukana. Avi-virasto antaa ely-lausunnon huomioiden lupapäätöksensä syksyllä.

Korotushanke selvitysalueineen on ollut esteenä kehitykselle, kun yleiskaavan laatimista on vuosia lykätty lupia turhaan odotellessa.

Nyt esitetyn puitesopimuksen mukana alueelle aiottiin asettaa rakennuskielto epämääräiseksi ajaksi. Tästä johtuen Tahkon alueen kehittämisellä on todella kiire, siitä olemme samaa mieltä.

Hankkeen selvityksiin on käytetty paljon rahaa, mutta se ei tarkoita, että rahaa on käytettävä edelleen aikaa hukaten. Aikoinaan väärin valittu tie on johtanut syvän kuilun reunalle. Liki puolet valtuustosta olisi vielä yhden askeleen ottanut, ellei enemmistö olisi saanut sitä estetyksi.

Toivottavasti tästä hankkeesta on opittu se, että pienemmistäkin projekteista tehdään Nilsiässä kannattavuus- ja riskianalyysit. Nyt on päästävä pikaisesti Tahkon realistisiin kehityspolkuihin, jotka saavat myös maakuntatason hyväksynnän.

Sakari Pentikäinen Maakuntavaltuuston jäsen Kaupunginvaltuutettu (krist.) Nilsiä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Kauraruokatrendiin liittyy ristiriita

Turvallisuutta, tarkoitustaja ajatuksen vapaata lentoa

Pielaveden malli näyttää maaseudun mahdollisuudet

Turpeenpoltto lopetettava ja metsähakkuita vähennettävä

Jynkän koulun remontti ei näytä etenevän

Savonlinnan historia on myös Kuopion historiaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.