Tunteet sokaisevat

Nykyisellään yhteisten asioiden hoito rakenteella kunnat, sekavat erilaiset alueorganisaatiot ja valtakunnan taso on aikansa elänyt.

Pienten kuntien eläminen vaikeutuu ja väki keskittyy isoihin kaupunkeihin. Pienenevissä yksiköissä ei asioita voi enää hoitaa tehokkaasti.

Paras-uudistus oli yritys ratkaista ongelmaa. On jo nähtävissä, että se ei vie pitkälle, vaan lisää sekavuutta.

Ihmisten pitäisi saada yhteiskunnan palvelut tasa-arvoisesti. Sitä ei nykyinen rakenne turvaa. Siksi pitäisi panna koko homma radikaalisti uusiksi.

Kunnat pitäisi lakkauttaa kokonaan, tai korkeintaan säilyttää jonkinlaisina kotiseutuyhdistyksinä. Pitäisi siirtyä kaksitasoiseen rakenteeseen.

Valtakunnan tasolla hoidetaan asiat yhdessä EU:n kanssa. Toinen taso olisi paikallistaso, luokkaa 10-20 aluetta koko maassa. Nimenä olisi hyvä vaikkapa Paha-alue (paikallishallinto). Kaikenkarvaiset alueelliset päällekkäiset organisaatiot yhdistettäisiin tähän uuteen yksikköön.

Kuntien olemassaolo on monenlaisten ongelmien perussyy. Nurkkapatrioottiset tunteet sokaisevat käyttämästä järkeä.

Kuntarajan kahden puolen kilpaillaan verisesti tuhlaten rahaa mielettömästi. Esimerkkinä tästä vaikkapa Kuopion ja Siilinjärven kilpailu. Miljoonia euroja kylvetään täysin hukkaan.

Kaavoja tehdään jopa salaa toiselta kunnalta, eivätkä kaavat tietenkään voi sopia yhteen. Liikennettä ja asuin- ja yritysalueita ei suunnitella kokonaisuutena.

Rajan kahden puolen työtä tekee kaksi organisaatiota, kun yksi riittäisi. Kaikkeen tällaiseen kuluvat suuret rahat ovat pois mm. perusturvasta.

Ongelman poistaminen on puoluepoliittisten etujen ja intohimojen takia vaikeaa. Tämänsuuntaisia asioita on kuitenkin Euroopassa toteutettu.

Matti K. Lappalainen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Kauraruokatrendiin liittyy ristiriita

Pielaveden malli näyttää maaseudun mahdollisuudet

Turpeenpoltto lopetettava ja metsähakkuita vähennettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.