Tunteista on puhuttava

Nuorten henkinen hyvinvointi puhuttaa nykypäivänä: nuoret kärsivät masennuksesta sekä yksinäisyydestä ja ovat usein tyytymättömiä elämäänsä.

Lukiossa näen paljon opiskelijoiden ahdinkoa ja väsymystä. Koulun paineet ja ongelmat kotioloissa vaikeuttavat arkea. Pahoinvointi näkyy alakuloisuutena ja jopa apaattisuutena.

Nämä havainnot eivät todellakaan perustu kylmiin tilastoihin, vaan kurssitovereideni, tuttavieni ja ystävieni tuntemuksiin ja omiin huomioihini läheisteni hyvinvoinnista. Pahinta on, että nuoret eivät uskaltaudu hankkimaan apua.

Psyykkisiä ongelmia esiintyy nuoremmillakin. Yläasteikäisten kapinointi ovien paukutteluineen ja kiroiluineen on usein sanaton avunhuuto. Ovatko vanhemmat, sukulaiset ja opettajat sokeita näille hyvin selville merkeille? Nuorta ympäröivien aikuisten vastuu tässä asiassa on iso, kun kynnys avun hankkimiselle on hyvin suuri nuorelle itselleen. Jo pelkkä puhuminen ja etenkin kuunteleminen auttaa nuorta jaksamaan tässä välillä hyvinkin kovassa maailmassa.

Ystäväpiirin kanssa jaetut murheet katoavat helpommin ja samalla välit lähenevät ja luottamus kasvaa. Ilman puhdistaminen ei ole pahasta, vaikka se vaatisikin suoraa puhetta ja äänen korottamista.

Juuri tähän nuorten vanhempien pitäisi nuorta kehottaa, patoutuneet tunteet kun ovat usein perheen keskeisiä tunteita.

Siis: puhukaa, huutakaa, kuunnelkaa, itkekää ja naurakaa! Siinä ovat minun ainekseni nuoruuden karikoista ja nuoren vanhemmuuden tuskista selviytymiselle.

Marjut Huovinen Siilinjärvi

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Orpolla oppositiossa orpo olo

Hotellilaiva tarvitsi erityisjärjestelyjä

Ministerin painajainen

Huoli-ilmoituskäytännöt yhtenäistettävä

Kuopio tarttuu mahdollisuuksiin ja sijoittaa tulevaisuuteen

Hoitotakuu toteutuu Kuopiossa, kiireelliset asiat hoituvat heti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.