Tunteista on puhuttava

Nuorten henkinen hyvinvointi puhuttaa nykypäivänä: nuoret kärsivät masennuksesta sekä yksinäisyydestä ja ovat usein tyytymättömiä elämäänsä.

Lukiossa näen paljon opiskelijoiden ahdinkoa ja väsymystä. Koulun paineet ja ongelmat kotioloissa vaikeuttavat arkea. Pahoinvointi näkyy alakuloisuutena ja jopa apaattisuutena.

Nämä havainnot eivät todellakaan perustu kylmiin tilastoihin, vaan kurssitovereideni, tuttavieni ja ystävieni tuntemuksiin ja omiin huomioihini läheisteni hyvinvoinnista. Pahinta on, että nuoret eivät uskaltaudu hankkimaan apua.

Psyykkisiä ongelmia esiintyy nuoremmillakin. Yläasteikäisten kapinointi ovien paukutteluineen ja kiroiluineen on usein sanaton avunhuuto. Ovatko vanhemmat, sukulaiset ja opettajat sokeita näille hyvin selville merkeille? Nuorta ympäröivien aikuisten vastuu tässä asiassa on iso, kun kynnys avun hankkimiselle on hyvin suuri nuorelle itselleen. Jo pelkkä puhuminen ja etenkin kuunteleminen auttaa nuorta jaksamaan tässä välillä hyvinkin kovassa maailmassa.

Ystäväpiirin kanssa jaetut murheet katoavat helpommin ja samalla välit lähenevät ja luottamus kasvaa. Ilman puhdistaminen ei ole pahasta, vaikka se vaatisikin suoraa puhetta ja äänen korottamista.

Juuri tähän nuorten vanhempien pitäisi nuorta kehottaa, patoutuneet tunteet kun ovat usein perheen keskeisiä tunteita.

Siis: puhukaa, huutakaa, kuunnelkaa, itkekää ja naurakaa! Siinä ovat minun ainekseni nuoruuden karikoista ja nuoren vanhemmuuden tuskista selviytymiselle.

Marjut Huovinen Siilinjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.