Tuottavuusvertailun paras

Esa Tuovinen kehottaa KYSiä entisestään tehostamaan toimintaansa (SS 12.10).

Näin KYS on jatkuvasti tehnytkin ja tekee edelleen koko ajan. Muun muassa kuntayhtymän valtuuston hyväksymät rakennushankkeet sisältävät merkittäviä uusia toiminnallisia muutoksia, jotka tähtäävät toiminnan tehostamiseen entisestään ja sitä kautta kustannussäästöihin.

Tätä pitää tehdä kuitenkin hyvää potilashoitoa vaarantamatta. Tässä työssä on otettava huomioon koko potilashoidon palveluketju perusterveydenhuollosta jatkohoitoon, kuntoutukseen ja kotiutukseen.

Tuovinen toteaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alentavan hoitopalveluiden hintoja, koska TAYSin tuottavuus on parantunut. TAYS on valtakunnallisissa tuottavuusvertailuissa yliopistosairaaloiden heikoin. KYS sen sijaan on ylivoimaisesti paras.

Vertailua tekee vuosittain Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Jos KYS tuottaisi samalla kustannuksella kuin TAYS erikoissairaanhoidon palvelut, lisälasku Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin jäsenkunnille olisi viime vuonna ollut noin 26 miljoonaa suurempi. Tämä on noin 10 prosenttia kokonaislaskutuksesta.

Viime vuonna KYS otti käyttöön hoitopalveluidensa tuotteistamiseen ja hinnoitteluun ns. DRG-järjestelmän, joka on käytössä muissakin yliopistosairaaloissa.

Kun DRG-hinnoittelu ryhmitteli palveluja uudelleen, pystyi KYS palauttamaan jäsenkunnille yhteensä runsaat 20 miljoonaa euroa.

Näin sairaanhoitopiirin jäsenkunnat saivat viime vuonna maksuosuuksiinsa noin 10 prosentin alennuksen. Jäsenkuntien maksuosuudet kasvoivat siten viime vuonna edellisvuodesta vain pari prosenttia.

Sairaanhoitopiirin hallitus on esittänyt valtuustolle 9 miljoonan euron lisäbudjettia vuodelle 2011. Ylitys johtuu lisääntyneestä kysynnästä. Erityisesti sydänkeskuksen palveluita on kysytty runsaasti.

Tämän vuoden ennuste jäsenkuntien lopulliseksi laskuksi on noin 3,8 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Tämä sisältää lisätalousarvion. Jäsenkuntien väliset erot vuosilaskutuksessa vaihtelevat kuitenkin suuresti.

Risto Miettunen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Menneisyyden kanssa tilillä

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Huumorin kukkien poimintaa

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.