Turha syyttää kansalaisia äänestysinnon hiipumisesta

Hiipuvan äänestysintomme petraamiseksi ehdotti ministeri Lauri Tarasti tässä jokin aika sitten, että vaaleissa äänestäminen pitäisi kirjata perustuslakiimme jokaiselle kansalaiselle kuuluvaksi velvollisuudeksi.

Hänen ja kaikkien muidenkin huolen äänestysintomme hiipumisesta toki ymmärtää, mutta ei sitä, että syy siihen olisi muka yksin meissä äänestäjissä. Eivätköhän kaikista suurimpia syyllisiä kyseiseen ongelmaan ole kuitenkin poliitikot ja etenkin istuvat kansanedustajat, joiden olisi kyllä syytä mennä peilin eteen miettimään, että miten ovat pestiään eduskunnassa hoitaneet.

Ainakin sen mukaan, millä tavalla monet omankin seutukuntamme kansanedustajista ovat kulumassa olevan istuntokauden aikana eduskunnassa toimineet, voidaan aivan aiheellisesti kysyä, että ovatko he enää luottamuksemme ja äänestämisemme arvoisia.

Poikkeuksiakin tosin onneksi on, kuten esimerkiksi Sari Essayah (kd.), joka on toiminnallaan kerännyt kiitosta sekä herättänyt ansaittua kunnioitusta ja luottamusta yli puoluerajojen ja saa varmasti kevään eduskuntavaaleissa sellaisen äänivyöryn, että siinä yhden jos toisenkin veret seisahtuvat ja jytkyt jähmettyvät.

Niin nykyisten kuin tulevienkin kansanedustajien sietäisi ottaa hänestä oppia sekä ymmärtää ja muistaa Essayahin tavoin vaalien jälkeenkin, että keiden asialla ja edustajina he Arkadianmäellä ovat, eikä ryhtyä heti valituksi tultuaan ajamaan sokeasti ja meistä äänestäjistä mitään välittämättä omaa sekä oman puolueensa etua.

Ikävä kyllä näistä selkärangattomista oman etunsa ajajista ja puoluevallan uskollisista pönkkämiehistä löytyy valitettavan paljon esimerkkejä. Eli suotta on siis lainkaan syyttää meitä äänestäjiä äänestysinnon hiipumisesta.

Se on täysin varmaa, että ainakaan pakottamalla ei meitä äänestäjiä saada vaaliuurnille parveutumaan. Ja tuskinpa äänestysintoa saataisiin nousemaan edes sillä, että äänestyspaikoillakin alettaisiin tyrkyttämään kahvia ja hernekeittoa ja jokaiselle äänestäjälle tyrkättäisiin vielä lähtiessä palkinnoksi ilmainen muovisanko molempiin käsiin.

Seppo Kotilainen

Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.