Turvallinen ilmapiiri tärkeä lapselle

Auli Piiparinen kirjoitti lähikoulun eduista (SS 5.2.). Vuonna 1958 aloittaessani koulutyön Sonkajärvellä oppilaiden koulumatka saattoi kestää päivittäin lähes kolme tuntia. Aika moni pyrki aamuisin jatkamaan keskeytyneitä uniaan teoriatunneilla.

Toinen asia tuli mieleen virkamiehille ja päättäjille suunnatussa valistustilaisuudesta 1960-luvun alkupuolella. Tuolloin aloitettiin peruskoulukokeilut. Eräs yhteiskuntasuunnittelun parissa työskennellyt henkilö kertoi lapsen ”henkisestä reviiristä”. Hänen mukaansa pienellä lapsella on sangen suppea-alainen henkinen reviiri. Koti on keskuspaikka. Joutuessaan reviirinsä ulkopuolelle lapsen turvallisuudentunne heikkenee. Lapsen hyvinvoinnin perusteet saattavat enemmän tai vähemmän horjua.

Maaseudun väestön ja nimenomaan lasten väheneminen on jo kauan nakertanut kouluverkkoa. Pohdintoja lapsen henkisestä reviiristä ei ole kyläkouluja lakkautettaessa nähdäkseni juurikaan otettu esille. Aivan viime päivinä olemme saaneet kuulla lasten hyvinvoinnin maassamme yhä enemmän horjuvan. Vanhana koulutyöntekijänä tulee mieleeni tuo puheenvuoro.

On selvää, että kuntien talous on tiukalla. Pienen lapsen mahdollisuudet hallita elinympäristöään lienevät kuitenkin samalla tasolla kuin ennenkin. Kun ja jos me haluamme lastemme kehittyvän terveiksi aikuisiksi, meidän on kaikin mahdollisin keinoin pyrittävä huolehtimaan heidän hyvästä, turvallisesta kasvuympäristöstään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Kriisissä striimaus ei riitä

Väärä yhtiömuoto?

Hengittäminenkö helppoa?

Kesäjuhlat vaarassa jäädä pitämättä

Työmatkapyöräilyä kannattaa lisätä Kuopiossakin

Koronaviruksella laaja tartuntaketju

Rakkaalla lapsella...”Kummastelija” ihmetteli usean nimen käyttöä Kuopion Puijon selänteen läntisestä alueesta (SS 21.3.).

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.