Tuulivoima pilaa maiseman

Kuopion kaupunginhallitus teki viisaan päätöksen jättäessään kaavoittamatta tuulivoimaloita Tahkon viereiseen Rahasmäkeen.

Kaavaillut 13 pyyhkäisykorkeudeltaan jopa 200-metristä tuulimyllyä olisivat pilanneet maakunnan matkailun kärkihankkeeksi nimetyn virkistysalueen.

Tahko kilpailee kotimaisista ja ulkomaisista turisteista muutaman suurimman tunturikeskuksen kanssa.

Miksi matkailijat menevät Rukalle, Leville tai Ylläkselle? He menevät nauttimaan rauhallisesta luonnosta ja maisemista sekä niiden varaan rakennetuista palveluista.

Lähtökohtaisesti Tahkolla on hyvät mahdollisuudet menestyä.

Erinomainen sijainti, ainoat Lapin keskuksille pärjäävät rinteet, hieno vesistö ja riittävän laaja luonnonmukainen ympäristö tarjoavat mainiot puitteet ympärivuotiselle matkailulle.

Tuota miljöötä ei ole vara pysyvästi pilata maisemaa dominoivilla ja meluavilla tuulivoimaloilla.

Matkailu ei ole ainoa taho, jolle alueen luonnonmukaisuudella on korvaamaton arvo. Monet perheet ovat asuneet, mökkeilleet ja kalastaneet alueella useita sukupolvia ja haluavat säilyttää upean luonnon edelleen asumiskelpoisena.

Estetiikan lisäksi ongelmallinen meluarvojen määrittäminenkään ei näytä helpolta. Jo rakennettujen voimaloiden melusta kärsivien naapureiden mielestä etäisyys asutukseen pitäisi olla 3-4 km.

Tuulivoimayhtiöitä tuetaan verorahoista avokätisesti ja sijaintipaikan maanomistajatkin saavat kohtuukorvauksen. Kuka korvaa ympäristön asukkaiden ja yrittäjien haitat, tulojen menetykset ja kiinteistöjen arvonalennukset? Tahkon tapauksessa heitä on paljon.

Voimaloita on perusteltu uusilla työpaikoilla. Tuulivoimalat eivät kuitenkaan tuo ensimmäistäkään pysyvää työpaikkaa. Ainoa alueella tehtävä työ on perustusten tekeminen.

Tahkon matkailukeskus, ja sitä ympäröivä majoitusta ja muita palveluja tarjoava verkosto, puolestaan työllistää jo nyt useita satoja.

Ilman veronmaksajien tukea Suomessa ei olisi yhtään tuulivoimalaa. Myllyjä nousee, koska tuotetun energian syöttötariffi takaa yli kaksinkertaisen hinnan pörssitasoon verrattuna. Erotuksen maksavat veronmaksajat.

Koko maan sähköntuotannosta tuulivoima edustaa alle yhtä prosenttia. Tuulen heiketessä teho romahtaa nopeasti ja käyttöaste onkin alle 20 prosenttia maksimitehosta.

Kolmen megawatin sijaan pitäisikin puhua 500 kW:n yksikkötehosta. Leudolla tuulella voimalat eivät tuota mitään. Niitäkin päiviä on kireillä pakkasilla, jolloin kulutus on huipussaan.

Sisämaassa tuulee vähemmän kuin rannikolla, jonka vuoksi vuotuinen energiatuotanto on vain puolet rannikon voimaloista. Voimaloita kannattaa rakentaa korkeintaan merialueille.

Tuulivoimasta ei ole ydinvoiman korvaajaksi. Yhtä atomivoimalayksikköä kohden tarvittaisiin yli tuhat tuulivoimalaa. Puuta ja energian tuotantoon soveltuvaa biojätettä riittää ja niiden hyödyntämisellä on oikeasti työllistävä vaikutus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Puolue menestyy joukkueena

Harkintaa aseiden hankintaan

Urheiluseuratkin olisi huomioitava

Peltosellun tutkimustarve kasvaa

Uusiutuva diesel on hyvä, mutta sähkö vielä parempi

Korona ei yksin tuhonnut musiikkialaa!

Liikenne-eurot uhkaavat jäädä Etelä- ja Länsi-Suomeen

Keskustan ahdistus ottaa koville

Sitouttamattomuus kunniaan

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.