Työelämätaitoja on vahvistettava

Koronakriisi on kurittanut suomalaisia nuoria. Asian toivat ansiokkaasti esille Esa Iivonen ja Jaana Vastamäki kirjoituksessaan Nuorten työelämään pääsy uhkaa heiketä (SS 22.7.).

Tuhannet koululaiset ja opiskelijat menettivät heille jo alustavasti luvatut kesätyöpaikat koronakriisin takia; samalla he jäivät vaille arvokasta työkokemusta, jolla olisi ollut monessa perheessä myös taloudellista merkitystä. Samaan aikaan Suomeen lennätettiin jopa erikoisjärjestelyin marjanpoimijoita ja muita työntekijöitä maatalouden tarpeisiin. Olenko ainoa, jonka mielestä tässä on jotakin ristiriitaista, jopa kornia?

Syksyllä 2021 lukioissa otetaan käyttöön uusi opetussuunnitelma. Se korostaa mm. nuorten työelämätaitoja; myös lukion tulee vahvistaa niitä arvoja ja asenteita, joita alati muuttuva työelämä tulevaisuudessa nuorilta edellyttää.

En ole varmasti ainoa, jolle opetussuunnitelma oli lievä pettymys tältä osin. Lukiolaisille suunnattu työelämään tutustuminen, jonkinlainen viikon-kahden mittainen TET-jakso peruskoulun tapaan olisi ollut tarpeen myös lukiolaisille. Lukion keskeinen tavoite myös jatkossa on antaa valmiuksia akateemisiin jatko-opintoihin. En kuitenkaan näe, että työelämätaidot ja akateemiset taidot olisivat ristiriidassa keskenään. Oma-aloitteisuus, yritteliäisyys, vastuun kantaminen omasta tekemisestään ja pitkäjänteisyys ovat työelämätaitoja, joita myös akateemisissa opinnoissa eittämättä vaaditaan.

Lukio on luonteeltaan varsin teoreettinen, joten työelämäjakso toisi toivottua vaihtelua kouluvuoteen esim. toisen opintovuoden aikana. Samalla opiskelijat saisivat konkreettista tuntumaa siihen, mitä on olla toisen palveluksessa. Työelämäjakson voisi sitten liittää omaan ansioluetteloon (cv), mikä kenties helpottaisi seuraavan kesän työpaikan saannissa. Moni nuori valittaa, ettei saa kesätyötä, koska ei ole aiempaa työkokemusta. Miten työkokemusta voi saada, jos kukaan ei halua ottaa nuorta siihen ensimmäiseen työpaikkaan?

Kaikki kokemukset työelämästä vievät nuorta elämässä eteenpäin ja opettavat uusia taitoja, olipa kyseessä työharjoittelu tai kesätyöpaikka. Turhia työkokemuksia ei olekaan, kaikesta oppii jotakin, kun asenne on kohdallaan. Oman lapseni kommentti peruskoulun TET-jakson jälkeen oli osuva: ”Nyt tiedän, mitä en ainakaan halua isona tehdä.” Tämäkin on arvokas havainto.

Lukiolaistenkin olisi syytä saada tuntumaa erilaisista ammateista. Toki opinto-ohjauksen kautta, taloustiedon tunneilla ja erilaisilla yrittäjyyskursseilla saadaan tietoja ja näppituntumaa työelämästä, mutta mikään ei korvaa sitä kokemusta, jota ”työhanskojen” laittaminen käteen oikeasti toisen palveluksessa merkitsee.

Tuhannet nuoret myös kokeilevat kouluvuosien aikana oman yrityksen pyörittämistä esimerkiksi Vuosi yrittäjänä -ohjelman kautta, jossa perustetaan oikea rahalla pyörivä yritys ja otetaan siitä kokonaisvastuu ja saadaan arvokasta oppia esim. lukuvuoden ajaksi.

Toivon, että tulevaisuuden koululaitos ottaa työelämätaitojen opettelun tosissaan eikä työelämätaitojen opettaminen jäisi kuolleeksi kirjaimeksi, jota ei millään tavalla konkretisoida. Lukioissa voidaan opettaa työelämätaitoja esim. tiimijaksojen ja tiimioppimisen kautta tai useamman oppiaineen yhteistyökursseilla. Lukioissa voidaan myös järjestää työelämätaitoihin ja yrittäjyyteen liittyviä teemaviikkoja, jolloin nämä asiat nostetaan keskiöön opettamisen, yritysvierailuiden ja konkreettisen tekemisen kautta.

Koululaitoksella on todella merkittävä rooli nuorten tulevaisuuden rakentajana. Rakenteet eivät estä työelämätaitojen opettamista.

Nyt tarvitaan tahtoa ja tekemisen meininkiä kouluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Liikenne-eurot uhkaavat jäädä Etelä- ja Länsi-Suomeen

Keskustan ahdistus ottaa koville

Sitouttamattomuus kunniaan

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.