Työkuntoisuus etusijalle

Työurien pidentäminen eläkeiän noston kautta ei ole viisasta. Sen sijaan on panostettava ennenaikaisen eläköitymisen, ja sairauseläkkeiden ennaltaehkäisyyn.

Työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen on ratkaisevaa. Sen myötä tulee työurien pidentyminen. Jos työkyky on heikentynyt, kuntoutus kannattaa.

Työssä jatkaminen on lähes aina taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto. Varhainen poistuminen työelämästä vähentää myös eläkettä.

Työurat pidentyvät, jos voimme vaikuttaa sekä nuorten nopeampaan työelämään siirtymiseen, työssä jaksamiseen sekä iäkkäämpien työntekijöiden parempaan arvostamiseen.

Uudistettaessa suomalaista terveydenhuoltoa ei pidä vaarantaa hyvin toimivan työterveyshuoltojärjestelmämme käytäntöjä.

Liian vähälle huomiolle ovat jääneet väsyminen kesken työuran, pitkät sairauslomat ja ennenaikainen eläköityminen työkyvyttömyyden takia. Viime vuosina lähes puolet eläkepäätöksistä, noin 24 000, on koskenut työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä.

Masennus ja muut mielenterveyteen liittyvät tekijät ovat yhdessä tuki- ja liikuntaelinsairauksien kanssa sairaseläketilastoissa näkyvästi esillä.

On laskettu, että jos yksistään masennusperäiset työkyvyttömyyseläkepäätökset voitaisiin tavoitteen mukaisesti puolittaa noin 2000:een vuodessa, jatkuisi suomalaisten keskimääräinen työura tällöin jo noin puolella vuodella.

Kuntoutuksessa on luonnollisesti ensi sijassa kysymys ihmisen mahdollisuudesta jatkaa työelämässä. Onnistuminen siinä koituu koko yhteiskunnan hyväksi.

Mitä paremmin työterveyshuolto on järjestetty ja mitä nopeammin kuntoutuksen tarve määritellään ja löytyy oikea kuntoutuspolku, sitä todennäköisempää on paluu työelämään. Se on työntekijän, työantajan ja koko yhteiskunnan etu.

Toinen suuri vaikuttaja verotulojemme kertymiin on harmaa talous. Pimeä työ tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Hetkellisesti palkka voi tuntua hyvältä, mutta täytyy muistaa, että silloin elää kirjaimellisesti muiden kustannuksella.

Pimeästä työstä ei saa myöskään eläkekertymiä, eikä voi olla vakuutuksen piirissä. Tapaturman sattuessa lasku voi olla moninkertainen saatuun hyötyyn nähden.

Sirpa Kulin Hallituksen puheenjohtaja Kuopion seudun perussuomalaiset

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.