Työn psykologiaa ei tunnettu

Kilpailukykysopimuksella pyrittiin vuonna 2016 parantamaan Suomen talouden kilpailukykyä sekä työllisyyttä. Se sisälsi palkkatason jäädyttämistä, työajan pidentämistä, lomarahojen leikkauksia ja työnantajamaksujen vähentämistä. Tarkoitus oli pidentää päivittäistä työaikaa puolella tunnilla, mutta se kutistui lopulta puoleen tuntiin viikossa.

Sopimusta sorvatessa on unohdettu työn psykologia. Kun työntekijä tietää, että joutuu tekemään ylityötä ja kaiken lisäksi ilmaiseksi, niin hän löysää luonnostaan työtahtia, jotta voimavarat riittävät työajan loppuun.

Pidennetyn vuotuisen työajan lomarahojen leikkaus ei mieltä ylennä. Armopalana työnantajamaksuja vähennettiin. Kiky-sopimus sai aikaan työntekijäpuolella yleisen potutuksen lisääntymisen ja keskusteluja aiheesta työaikana. Työhön käytetty aika pitenee ja työteho huononee sekä firman tuotanto vähenee.

Työllistävä vaikutus kiky-sopimuksella kuitenkin on, kun joudutaan palkkaamaan lisää työntekijöitä, jotta budjetoitu tuotanto saavutetaan alentuneella työteholla. Kiky-sopimus lisää työpahoinvointia. Työntekijöiden sairauslomat ovat lisääntyneet.

Suomen talouden kilpailukyky on huonontunut. Insinöörin matikalla työn psykologiaa tuntematon kompastuu helposti omaan näppäryyteensä, kun nopeasti sorvataan tällaisia työtehoa alentavia soppareita, joiden takarajaa ei tiedetä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Hyvien uutisten aika

Ovatko rajoitukset liian järeitä?

Virus muuttaa EU:ta ja rajavalvontaa

Finnpulpin psykologiaa

Perinteet liittyvät selviytymiseen

Mitä opimme tänään luonnon voimasta?

Yhdenvertaisuus on lisääntynyt Kuopiossa

Eturintama palkittava kohtuudella

Syvä ja leveä kuoppa

1990-luvun ei tarvitse toistua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.