Tyyliä kotimaisilla luonnonmateriaaleilla

Tiistain (27.8.) Savon Sanomissa oli juttua joulutorien visuaalisista virityksistä. Miksi Suomessa ei nähdä upeita puurakentamisen voimavaroja, jolloin kojut rakennettaisiin esimerkiksi koottavista hirsistä?

Visuaalisessa ilmeessä satsattaisiin paikallisiin luonnonmateriaaleihin: havut, varvut, oljet, juuret, sammalet, kävyt ja sääolosuhteista riippuen tietysti lumi ja jää.

Kaikki nuo materiaalit ovat erittäin ilmastoystävällisiä ja todella suomalaiseen tori-ilmeeseen sointuvia. Ei tarvittaisi monimutkaisia värivalodirektiivejä tai muita säädöksiä.

Joulu on valon, rauhan ja odottamisen juhlaa. Visuaalisen yleisilmeen suunnitteluun ja toteutukseen löytyy, kun ajoissa informoi, varmasti monia koululuokkia, kerhoja ja muita toimijoita. Tämä jos mikä olisi ilmiöoppimista parhaasta päästä.

Havu- ja olkikoristeiden tekeminen on samalla perinteen konkreettista siirtämistä eteenpäin ja esimerkiksi havun tuoksu jo sinällään tuo opetustilaan todellisen metsän tuulahduksen. Kukapa enää kaipaisi muovista pomppulinnaa tai kuttaperkkaista karuselliä, kun joulutorilla olisi omia tuotoksia – havukransseja, olkipukkeja, naavapartaisia tonttuja tai ikipipareita.

Samalla kun hankitaan noita luonnonmateriaaleja, opittaisiin, mitä saa vapaasti luonnosta ottaa jokaihmisen oikeuksin ja mitkä materiaalit on hankittava luvalla tai rahalla.

Kaikessa puhutaan kierrättämisestä, ilmastohuolista ja säästämisestä. Kun jokainen näkee vaivaa ja viitsii valmistaa luonnon antimista esimerkiksi joulukoristeita tai itse kasvattamistaan vihanneksista ruokaa, se on oikea suunta, jos yritetään pelastaa maailmaa. Pitkäjänniteisyys ja maltti ovat näissäkin asioissa valttia.

Nykyinen hektinen ja kiireinen elämä tarvitsee vastapainoa, rauhaa, keskittymistä ja suunnittelua. Kaiken lähtökohtana on oltava vapaus valita ja mahdollisuus nähdä vaihtoehtoja, joihin voi sitten vaikkapa innostua mukaan.

Ekumeeninen seimi-ajatus ja yleensäkin jonkinlainen jouluseimikatselmus ovat hienoja ideoita. Tarvitaan vastuullista suunnittelua ja todelliseen suorittavaan työhön sitoutuneita tekijöitä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pitänee paikkansa, jos suunnitelmia sitten noudatetaan ja konkreettiseen toteutukseen käytetään todellisuudessa tuo toinen puolikas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Miksi puisto hylättiin?

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.