Uimarantojen roskaaminen hämmästyttää

Olen espoolaisena saanut nauttia poikkeuksellisesta kesälomasta Kuopiossa ja Vehmersalmella peruuntuneen ulkomaanmatkan myötä. Paljon ulkomailla liikkuneena voin todeta, että Pohjois-Savo on todella upea lomakohde.

Erityisesti olen nauttinut pyörälenkeistä Puutossalmen, Kuopion ja Jännevirran kautta Vehmersalmelle. Järvimaisemat silloilta saavat unohtamaan Välimeren lomakohteet. Myös Kuopion keskusta on kehittynyt valtavasti parempaan suuntaan 2000-luvulla. Olen myös löytänyt upean uimarannan Saaristokaupungista, Paloniemen rannan. Siellä tuntee olevansa maalla, vaikka kaupunki on lähes vieressä.

Olimme Paloniemen rannalla viime lauantaina uimassa. Paikalla ei ollut lainkaan pussikaljaporukoita vaan siististi käyttäytyviä lapsiperheitä. Palatessani sunnuntaiaamuna uimaan järkytys oli melkoinen nähdessäni valtavat röykkiöt jätettä. Rannalle oli jätetty runsaasti lasten muovisia rantaleluja, pizzalaatikoita ja muita elintarvikepakkauksia. Pieni roskasäiliö oli tungettu täyteen, ja lokit levittivät siitä jätteitä ympäri rantaa. Vain 20 metrin päässä olisi ollut verovaroin rakennettu Molok-säiliö.

Samaan aikaan Kuopiossa kauhistellaan huonosti käyttäytyviä lokkeja. Voin kertoa, että roskaaminen lisää lokkien määrää ihmisten keskellä ja vaikuttaa lintujen käyttäytymiseen. Syrjäseuduilla lokit ovat ihan yhtä hurmaavia kuin muutkin vesilinnut.

Helsingin seudulla rantojen roskaaminen on ikiaikainen riesa, syyllisiä ovat usein kaljoittelevat nuorisojoukot. Tällä kertaa syntipukkeja olivat normaalit perheenäidit ja -isät. Miksi ihmeessä upeita rantoja ei osata arvostaa? Jos roskasäiliö on täynnä, luulisi aikuisen osaavan viedä roskat mukanaan tai etsiä toisen jäteastian. Lapsetkaan eivät opi arvostamaan yhteistä omaisuutta, jos aikuiset eivät siitä välitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Liikenne-eurot uhkaavat jäädä Etelä- ja Länsi-Suomeen

Keskustan ahdistus ottaa koville

Sitouttamattomuus kunniaan

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.