Unohdetaanko jälleen lapsi?

Kuopiossa käydään joka vuosi keskustelua rahojen riittävyydestä, kun tehdään seuraavan vuoden talousarviota. Rahan riittävyys vaatii asioiden priorisointia. Raha riittää siihen, mikä koetaan tarpeelliseksi. Nyt näyttää siltä, että lasta ei koeta tarpeelliseksi.

Savon Sanomat uutisoi, että ” Viikate leikkaa kursseja ja erityisopetusta” (SS 31.10.). Lasten
koulu- ja varhaiskasvatusme-noista ollaan leikkaamassa useita miljoonia euroja.

Suomi on allekirjoittanut YK:n lapsenoikeuksien sopimuksen, joka on lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Siinä on säädöksiä siitä, miten lapsia tulee kohdella ja miten heistä tulee huolehtia. Se on työkalu, joka on tarkoitettu lapsiystävällisen yhteiskunnan luomiseksi. Se velvoittaa meitä kuten Suomen laki. Ikävä kyllä Kuopiota se ei näytä velvoittavan.

Lasta koskevia päätöksiä teh-
täessä on aina ensimmäiseksi
otettava huomioon lapsen etu. Tämä on unohtunut nyt Kuo-
piossa. Lapsen etu ei voi olla kysymyksessä, kun lasten koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta supistetaan, vaikka tilanne vaatisi resurssien lisäämistä.

Syksyllä tapahtuneen koulu-
surman yhteydessä luvattiin, että resurssilisäystä saadaan muun muassa koulukuraattoreiden määrään. Nyt tämä esitys ollaan vetämässä pois.

Nyt tulee ehdottomasti tehdä arviointi siitä, mitä vaikutuksia tulevilla supistuksilla on lapsiin ennen kaikkea sosiaalisella ja psyykkisellä tasolla.

Kuopion kaupungin virkamiehet ja päättäjät eivät vieläkään ymmärrä sitä, että lapsivaikutusten arviointi tulee tehdä aina, kun päätetään lapsia koskevista asioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Järjestöt ja kaupunki yhteistyöhön

Rajankäyntiä eduskunnan ja presidentin välillä ennenkin

Terveys ja henki vaarassa

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Ytyä Kuopion ytimeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.