Unohdettu kulttuurin pääkaupunki

Ylen Itä-Suomen alueuutisten Suomen kartalta on kadonnut kokonainen Kustaa III:n melkein 250 vuotta sitten perustama Kuopioksi nimetty kaupunki. Alueuutisissa aktiivisina ovat Joensuu, Mikkeli sekä Savonlinna ja Lappeenranta. Kuka kadotti Kuopion? Onko syynä vaalipiirijako vai kaupungin olematon viestintäosaaminen? Onko kaupungilla mitään muuta kerrottavaa kuin KuopioTahko?

Kyllä Savon Sanomat kertoo mielellään Kuopion mahtavista strategioista, myös kasvun ja rakentamisen suunnitelmista, vaikka ei enää tahdo löytyä sopivaa tonttia koulun tarpeiksi. Koulutus ja kasvu kulkevat käsi kädessä.

Kehittää pitää, mutta keille kaikille on tärkeää kertoa myös siitä, missä ja mitä Kuopion ja Savon sydämessä oikeasti osataan?

Tyydymmekö markkinoimaan ainoastaan Tahkoa, vai onko siitä syntynyt uusi Kuopion brändi ilman Kuopion historiallista kulttuuritaustaa ja kauaskantoista merkitystä maamme sivistykselle?

Tämän kaupungin aikoinaan Minna Canth ja J.V. Snellman rakensivat suomalaisen kulttuurin kehdoksi, pohjaksi tämän päivän sivistykselle, kasvatukselle ja tiedolle.

Kun nyt haetaan Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, Kuopio on luovuttamassa oman erityisen mahdollisuutensa unohtamalla Minna Canthin ainutlaatuisen perinnön ja työn kirjallisuuden, sananvapauden, tasa-arvoisuuden ja kulttuurin moninaisuuden puolesta.

Kanttilan Minnan kamarissa kokoontuivat Juhani Aho, Järnefeltit, Pekka Halonen sekä kaikki muut Suomen aikalaisvaikuttajat. He loivat pohjaa suomalaiselle osaamiselle ja uskaltamiselle kertoa siitä, mikä on oikeasti tärkeää. Tämän päivän Kuopio on täynnä aktiivisia taiteiden harrastajia ja vaikuttajia vailla Kanttilan kammaria.

Koronakriisin myötä meillä jokaisella, myös päättäjillä on aika ja mahdollisuus asettaa arvot elämässämme puntariin. ”Saimaa-ilmiölle tehdään karhunpalvelus, jos se nähdään suoraviivaisesti elinkeinopoliittisena hankkeena.” (SS 27.6.)

Miksi eivät koulutyttö Minna ja Pikku Pietari kulkisi käsi kädessä Kuopion torilla muistuttamassa meitä kaupunkimme moninaisuudesta? Vai onkohan Veljmies hukannut katiskansa Kallaveteen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Valta valuu EU-kolonialisteille

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.