Uskallettava uudistaa

Tämän päivän kuntapoliitikon tärkeimpiä taitoja on kyky nähdä suurempia kokonaisuuksia ja tehdä kauaskantoisia päätöksiä kuntalaisten parhaaksi.

Leppävirran kuntakaan ei säästy ikärakenteen muutokselta, elinkeinorakenteen muutospaineilta tai vaikkapa kiinteistöjen korjausvelan kasvulta.

Näiden haasteiden edessä voi hetkellisesti auttaa hyvä kuntatalouden tase, mutta kuntalaiset ansaitsevat päätöksiä, joilla haetaan kestäviä toimintamalleja. Niitä haettaessa kyse on valtuuston roolista ja johtajuudesta.

Kuntien välisestä yhteistyöstä on Leppävirralla monia hyviä esimerkkejä. Yhteistyön tarve palveluiden järjestämisessä on johtanut toisaalta hallinnollisesti kirjaviin organisaatioihin.

Vaikka palvelut toimivat, on niiden tietty perusongelma myös kuntalaisille kuuluva asia. Suoran päätösvallan luovuttaminen pois kunnanvaltuustoilta, kustannusseurannan haasteellisuus ja kunnan reaaliaikaisen omistajaohjauksen vaikeus ovat tosiasioita monissa Leppävirrankin palveluorganisaatioissa.

Hyvissä ajoin varautuminen rakenteiden muuttamiseen tai edes niistä puhumiseen tuntuu olevan erityisen vaikeaa. Kuntaliitosselvitys on ollut kielletty sana erityisesti keskustajohtoisissa kunnissa.

Hyvääkin tarkoittavasta politiikasta tulee helposti yksi ainoa totuus ja kunnan kehittämisestä tulee huolestuttavan paljon entisen säilyttämistä. Tähän Suomessa ei ole varaa yhdessäkään kunnassa tai kaupungissa.

Erityisen vaarallisilla vesillä liikutaan etenkin silloin, jos estetään kuntalaisten ja päättäjien oikeus saada puolueetonta tietoa näkemysten ja päätöksenteon tueksi. Tästä ei tarvitse esimerkkiä kovinkaan kaukaa hakea.

Leppävirran kunnanvaltuusto päätti äänestämällä, että kuntaliitosselvitystä ei tarvitse tehdä. Surullisinta viime kevään kuntarakennekeskustelussa oli, että eniten huomiota sai valtuuston puheenjohtajan lausahdus kuntarajan ”miinoittamisesta tonteilla”.

Jos tuo oli sanottu tosissaan, se oli mielestäni kuntalaisten aliarvioimista. Jos taas haettiin huumoria, niin paremminkin olisi voinut onnistua.

Tarjottu mahdollisuus tiedonsaantiin haluttiin torpata. On syytä kysyä, ollaanko oikeasti kuntalaisten asialla?

Pohjoissavolaisessa asetelmassa Leppävirta on elinvoimainen, vahvan yrityspohjan omaava ja laadukkaat palvelut tarjoava kunta.

Hyvin toimivista palveluista kaikille leppävirtalaisille tulee pitää kiinni jatkossakin 5-15 vuodenkin kuluttua. Siksi on uskallettava uudistaa ja kyseenalaistaa pysyviksi urautuneita toimintamalleja.

Tiukan talouden aikoina joudutaan tekemään myös ikäviä päätöksiä, joilla ei voi kaikkia miellyttää eikä kaikkea entistä säilyttää.

Uskon, että me suomalaiset kuitenkin pärjäämme haasteellisinakin aikoina, kunhan asioista puhutaan totta, perustellaan päätösten syyt ja mahdollisten muiden vaihtoehtojen seuraukset.

Pekka Leskinen

Kuntavaaliehdokas (kok.)

Pohjois-Savon Kokoomus pj.

Leppävirta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.