Uudistuksessa edettävä ripeästi seuraavalla hallituskaudella

Sote-uudistusta on jatkettava ripeästi ja siinä on palattava alkuperäisiin tavoitteisiin. Sote-uudistuksella lähdettiin integroimaan sosiaalitoimen ja terveydenhuollon peruspalveluita.

Taustalla oli tutkimustieto, jonka mukaan 10 prosentista asiakkaista koostuu 81 prosenttia soten kokonaiskustannuksista.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa tämän palvelutarpeen kasautuvan jo teini-iässä. Jos ja kun näitä ihmisiä halutaan auttaa ja kustannuksia hillitä, tämä ryhmä tarvitsee erityishuomion. Suurimmalla osalla heistä on sekä sosiaaliseen selviämiseen että terveyteen liittyviä ongelmia. Jos sote-järjestelmä ei ota koppia molemmista palvelutarpeista, tila ei parane ja kustannuksia kertyy.

Toinen tavoite oli vahvistaa perus- ja ennalta ehkäisevän terveydenhoidon asemaa. Tavoite oli ja pitää olla arjessa tarvittavien palveluiden tasavertainen ja laadukas tarjonta koko maassa.

Kun hoidon tarve on arvioitu, on kohtuullista päästä lääkärin vastaanotolle viikon kuluessa. Tarpeen voi arvioida sairaanhoitaja, ja kun kyseessä on tuki- ja liikuntaelimistön vaiva, fysioterapeutti. Mielenterveysongelmissa luonteva ensikontakti on sairaanhoitaja tai psykologi.

Sotessa merkittävä osa kustannuksista, yli kolmannes, koostuu vanhuspalveluista. Kaikkien ikääntyvien on saatava ihmisarvoinen hoito, eettisistä periaatteista ei saa tinkiä.

Eurostatin tilaston mukaan suomalaisilla miehillä terveitä ja toimintakykyisiä vuosia kertyy 59 ja naisilla 57. Kun elinajan ennuste on miehillä 79 ja naisilla 84 vuotta, raihnaisia vuosia kertyy molemmille sukupuolille parikymmentä. Jos nyt ei panosteta ponnekkaasti ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon, väestön ikääntyessä järjestelmä ei tule kestämään tätä rasitusta.

Tietojärjestelmien yhteensovittaminen on asialistan kärjessä. Toimivat järjestelmät mahdollistavat paitsi sujuvan integraation, myös toiminnan vaikuttavuuden arvioinnin. Sotessa on jatkuvasti arvioitava, saavutetaanko asetetut tavoitteet ja millä kustannuksilla.

Tärkeää on seurata myös kansalaisten tyytyväisyyttä palveluihin ja henkilökunnan työtyytyväisyyttä. Sote on peilikuva sitä tuottavasta henkilökunnasta ja osoitetuista resursseista. Sote-uudistuksen seuraavassa vaiheessa on turvatta henkilöstön asema, aito kuuleminen ja hyvä, kannustava johtaminen. Lisää käsipareja tarvitaan.

Itsensä periaatteen mieheksi kuvaava Juha Sipilä (kesk.) kirjoittaa vaalikirjassaan Koko Suomen taajuudella: ”Suurten uudistusten valmisteluun kannattaa ottaa oppositio mukaan. Näin voidaan valmistelussa ottaa huomioon myös mahdolliset tulevat hallituspohjien muutokset.”

Ettei sieltä alta pilkottaisi myös vähän tekopyhyyttä ja herkkähipiäisyyttä? Jatkossa sotea on valmisteltava parlamentaarisesti. Samoin valmistelun on pohjattava tutkittuun tietoon silloin, kun sitä on käytettävissä. Sipilän suhde tutkittuun tietoon tuntuu oudolta: ”Tutkimukseen ja koulutukseen tehdyt säästöpäätökset tuntuivat moneen muun kohteen ohella ikäviltä. Jälkikäteen arvioiden alkuvaalikaudesta oli täysin oikea päätös perata julkista tutkimusrahoitusta.”

Suomen terveydenhuolto on tutkimusten mukaan Euroopan huippua. Sote-uudistuksen jatkotyö on kohdistettava korjausta tarvitseviin osiin. Kaikki se mikä sotesta toimii nyt hyvin, saa jatkaa hyvää tekemistä.

Hannu Kokki

Tutkimusjohtaja

Itä-Suomen yliopisto

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Miksi puisto hylättiin?

Myydä voi vain kerran

Toimintakulttuuria kehitettävä

Suomi tarvitsee ryhtiliikettä

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.